Spomenici kulture

0
5/5 - (4 votes)

Spomenici kulture u Beogradu

Po raznovrsnosti  i značaju kulturno-istorijskog nasleđa, Beograd spada u izuzetno bogate gradove. Da biste saznali više o kulturi, ali i naučili malo više o tome kako je zaista istorija Beograda bila burna potrebno je, između ostalog, pogledati stare kuće, domove, zgrade i spomenike koji svojim izgledom pružaju podatke o vremenu svog nastanka i postojanja. Obilazeći ih, shvatićete koliko su nam na dohvat ruke, a da toga nismo ni svesni. Pored značajnih objekata prolazimo svakodnevno, ne razmišljajući da bi, kada bi zastali ili skrenuli u bočnu ulicu, naišli na pravu riznicu neobičnih graditeljskih celina, objekata narodnog graditeljstva, karakterističnih oblika i kuća. Od skromnih seoskih, preko tipično građanskih kuća uglednih sugrađana do palata i dvorova tadašnjih vladara, Beograd je prepun građevina koje možete posmatrati kao svedoke prošlih vremena, mesta gde su se odigrali značajni događaji ili živele i radile važne ličnosti, a koji svedoče i o kulturi tog vremena.

Preko starih kuća i zgrada možete zapaziti prepoznatljivu gradsku i seosku arhitekturu, ali i duh ovog podneblja. Šetajući gradom, nailazićete na mnoštvo kuća sa negovanim baštama i lepim fasadama koje su više od ukrasa. U zavisnosti od mesta, ali i vremena gradnje, javljaju se različiti stilovi koji se ukalapaju u odgovarajuće ambijentalne celine, što dodatno pojačava utisak o bogatstvu narodnog graditeljstva.

Stare kuće u Beogradu često su motiv za posete turista, tako da kulturno nasleđe predstavlja pravo blago i odličnu osnovu za turizam u Beogradu i njegov dalji razvoj. Rekonstrukcijom postojećih, ali i izgradnjom novih kuća i domaćinstava sa smeštajnim kapacitetima na obodu ili u centru grada, poboljšaće se raznovrsnost ponude i ojačati kulturni, ali i etno turizam Beograda.

Zbog ovolike raznolikosti i činjenice da svaki od objekata ima svoj značaj i neku svoju priču, izdvojili smo samo kulturna dobra od izuzetnog i veliko značaja, a u nastavku su kulturna dobra. Sve smo od njih nabrojali i detaljnije opisali. Uživajte!

  1. Kulturna dobra od izuzetnog i velikog značaja

      2. Kulturna dobra: