Manastir Kasteljan

0
5/5 - (10 votes)

Manastir Kasteljan

Planina Kosmaj krije brojne fascinantne predele, istorijska i kulturna blaga, ali i tajne podzemne prolaze, rudna okna i ostake starih građevina. Izlet, šetnja i istraživanje ovog šumadijskog bisera uvek predstavljaju zanimljivu avanturu. Priroda Beograda je ovde prelepa, guste listopadne šume zaklanjaju verske objekte, kao što su crkve i manstiri, kojih ima dosta u ovim krajevima. Oni su u često vidljivi samo meštanima.  Baš ovde, na šumom obraslim obroncima Kosmaja ka mestu Nemenikuće, nalaze se ostaci starog manastira podignutog, najverovatnije, u XIV veku.

U pitanju je manastir Kasteljan, posvećen Svetom Đorđu, koji je proglašen za spomenik kulture i svedok značajnih događaja koji pokazuju kako je istorija Beograda bogata i interesantna. Danas ostaci manastira Kasteljan posetiocima pokazuju značaj koji su Kosmaj i njegova okolina imali kao versko jezgro despotovine. Istraživanja su pokazala da je prvo podignuta crkva u XIV veku. U XV veku je dograđena trpezarija, koja je za vreme vladavine despota Stefana njemu služila kao letnji dvor. Kasnije je došlo do izgradnje konaka, tako da je prilikom istraživanja moglo da se vide razni graditeljski postupci, obzirom da je izgradnja od crkve do konaka, čime je zaokružena manastirski kompleks, trajala od XIV do XVII veka kada je manstir porušen. Beogradski manastiri su zajedno sa gradom proživljavali lepa, ali i loša vremena, pa je tako poznato da je iz okoline Kasteljana, tokom I svetskog rata, počeo napad na Austro-Ugarsku vojsku u okviru Kolubarske bitke.

Pejzaži oko manastira su očaravajući i pogodni posetiocima koji ovde mogu provesti jedan lep dan u Beogradu. Do Sopota možete doći vozom, autobusom, a put do ostataka manastira je pristupačan automobilima, biciklistima, pešacima, a imajte u vidu da poslednji deo puta dužine oko 700 metara nije asfaltiran pa iako je u dobrom stanju treba imati ovo u vidu, kao i aktuelne vremenske uslove.