Hotel Avala

0
4.9/5 - (7 votes)

Jedan od najpopularnijih izletišta u okolini Beograda je planina Avala koju mnogi koriste često za mini odmor radnim danima ili vikendom. Turističko-komercijalni sadržaji na Avali su izuzetno bogati, pa je Avala značajna i za turizam u Srbiji. Ovde se nalaze brojni kulturno-istorijski spomenici, lepote prirode, restorani i hoteli Beograda. Za većinu posetilaca po dolasku na vrh planine, prvi susret sa Avalom je čuveni hotel Avala.

Na platou oko hotela se nalazi veliki parking za posetioce, a tu se nalaze staze i stepenište ka spomeniku Neznanom junaku. Sam objekat je završen 1931. godine, na zahtev kralja Aleksandra Karađorđevića, a po projektu poznatog ruskog arhitekte Viktora Lukomskog i smatra se jednim od najznačajnijih zdanja u radu ovog čuvenog arhitekte. Zgrada, koja je proglašena za spomenik kulture, se sastoji od dvospratnog centralnog bloka u kome se nalazi ulaz u hotel i nižih aneksa koji se kaskadno spuštaju niz padinu. Vidljivi su lučni tremovi, stubovi i venci koji pokazuju srpsko-vizantijski stil u dekoraciji. Pa ipak, u gradnji je upotrebljen savremen ravan krov koji daje moderniji izgled ovom prelepom objektu. Ovom graditeljskom simbiozom je dobijena vrlo uspešna kombinacija tradicionalnih srpskih motiva i modernizma u delu obrade fasada. Za slučaj da niste primetili, na ogradi stepeništa za terasu, nalaze se i dve sfinge, rad ruskog vajara Vladimira Zagorodnjuka.

Sam restoran ima salu koja se obično koristi za svakodnevne posete može se koristiti i za porodične proslave, ali i konferencije, obuke i prezentacije. Tu je i lepa bašta sa koje se pruža izuzetan pogled, pa na više mesta u hotelu možete uživati u hrani i piću. A meni je zaista bogat i obuhvata  mnoštvo tradicionalnih, srpskih specijaliteta kao što su roštilj na ćumuru ili teleće pečenje, a karta pića je uglavnom puna vina domaćih proizvođača, kao i ostalih alkoholnih i bezalkoholnih osvežavajućih pića. Trenutno su sobe i apartmani hotela u fazi renoviranja, ali ukoliko se odlučite za noćenje u blizini se nalaze brojni hoteli koji nude kvalitetan smeštaj u Beogradu.