Crkva Svetog Dimitrija i Spomen kosturnica

0
5/5 - (6 votes)

Crkva Sv. Dimitrija i Spomen kosturnica

Ako vas put nanese u Kolubarski okrug i Lazarevac, trebalo bi iskoristiti priliku za upoznavanje sa lepotama ovog mesta i obići staro jezgro grada, trgovačke ulice, crkve, manastire i provesti jedan divan dan u Beogradu koji može biti organizovan kao porodična šetnja ili uz druženje sa prijateljima U blizini je i reka Kolubara po kome je čitav kraj dobio ime, a koja zajedno sa  razvijenom putnom i železničkom mrežom služe kao krvotok koji će doprineti procvatu ove oblasti i pomoći da turizam u Srbiji oživi.

Jedan od najznačajnijih znamenitosti Lazerevca se nalazi u samom centru, na uzvišenju iznad pešačke zone. U pitanju je nadaleko čuvena crkva Svetog velikomučenika Dimitrija sa Spomen kosturnicom koja je izgrađena u periodu 1938 – 1941. godine, po projektu arhitekte Ivana Rika. Iako danas ponosno stoji kao nacionalno svetište na zaista predivnom mestu, na brdu iznad varošice, odakle nas čuva i podseća na neka davna vremena, ceo period do današnjeg stanja i izgleda je bio neizvestan. Naime, crkva je sve vreme od odluke parohije i državnih organa o izgradnji spomen-crkve sa kosturnicom proživljavala sudbinu Srbije, pa su tokom čitavog toka izgradnje crkveni velikodostojnici imali velikih problema, o čemu, kao i istoriji parohije možete više pročitati ovde.

U pitanju je spomenik posvećen sećanju na ogromne žrtve koje je naš narod preživeo u I svetskom ratu, tačnije tokom čuvene Kolubarske bitke koja se odigrala u ovim krajevima. U spomen kripti su pohranjene kosti ogromnog broja srpskih, ali i austrougarskih vojnika nastradalih u Kolubarskoj bici, što pokazuje koliko je bolna istorija Beograda, ali i veličinu srca našeg naroda koji je uz svoje poginule vojnike sahranio i neprijateljske. Kripta je dodatno uređena 1964. godine kada proslavljena pedesetogodišnjica Kolubarske bitke. Prilikom obnove kripta je dobila reljefe od bronze koji ima motiv čija je inspiracija slavna bitka iz 1914. godine, zatim informativne ploče od mermera, kao i kasete u kripti gde su simbolično naznačena naziva pukova koji su učestvovali u Kolubarskoj bici.

U vremenima kada čovek počinje da se vraća nekim izvornim vrednostima, više da ceni svoju veru i tradiciju, kao i lepote u svom neposrednom okruženju, ovakvi spomenici predstavljaju osnovu na kojoj možemo nastaviti da gradimo bolju budućnost.