Sokolski dom u Obrenovcu

0
Oceni članak

U poslednje vreme je primetan trend vraćanja nekim starim i tradicionalnim vrednostima koji podrazumevaju da se ponovo popodne, ceo dan ili vikend u Beogradu provede tako što se obilaze popularna izletišta oko Beograda, ali uz obilazak i drugih znamenitosti u okolini. Taj proaktivniji pristup podrazumeva obilazak značajnih kulturno-istorijskih spomenika, ali i kafana i restorana pošto je izostanak izletničkih korpica u ovom slučaju izvestan. Ako su cilj vašeg obilaska i upoznavanja lepa mesta u Obrenovcu i oko njega, onda vam može biti interesantna ideja razgledanja centra opštine gde se nalaze mnoge značajne zgrade i stare kuće u Beogradu.

Jedna od najznačajinijih starih zgrada, koja je nedavno i obnovljena, kako bi se važno kulturno nasleđe sačuvalo, je i zgrada Sokolskog doma. Zgrada je sagrađena 1929. godine, kao spomen dom palim ratnicima u brojnim ratovima koji su se u na ovim prostorima vodili u periodu od 1912. godine do 1918. godine. Dve stepenišne kule i tornjevi daju monumentalni izgled zgradi. Kule predstavljaju zaštitni znak arhitekture sokolskih domova koje je arhitekta Korunović projektovao u više navrata. Sokolski dom je koncipiran i realizovan kao zgrada u kome su bili smešteni sokolsko društvo, zanatsko-trgovinska škola i prosvetna udruženja. Konstruktivno gleadno u pitanju su dve zasebne građevine koje su spojene hodnikom. U prvoj reprezentativnoj zgradi, nalazi se spomen dom sa predvorjem i velikom, sokolskom dvoranom koja ima galeriju za gledaoce i pozornicu. Druga građevina ima učionice trgovačke škole povezane dugačkim hodnikom. Obrenovački sokolski dom dugi niz godina bio je centar društvenog života u Obrenovcu, ali i danas se organizuju plesne večeri, horska izvođenja, politički skupovi i drugi događaji čime postaje i deo nove turističke ponude ove opštine.

Ukoliko vas interesuju objave vezane za Sokolski dom, možete posetiti sledeću Facebook stranicu koja objavljuje novosti, vezane za događaje koji se organizuju u ovoj zgradi.