Muzej Nikole Tesle – Genčićeva kuća

0
5/5 - (8 votes)

Muzej Nikole Tesle

Ako volite da se šetate ulicama Beograda i posmatrate lepu arhitekturu i građevine u centru grada, verovatno ste bili u prilici Vračarom. U Krunskoj ulici vidljive su lepe stare kuće u Beogradu sa obe strane ulice. U smeru ka Kalenić pijaci, na uglu sa ulicom Prote Mateje, sigurno će vam privući pažnju prelepa vila koja se nalazi sa leve strane. Ova vila izuzetno reprezentativnog izgleda, po nekima krije i tajne vezane za tadašnjeg vlasnika vile.

Posredi je Genčićeva kuća koja je izgrađena u periodu od 1927. godine i 1929. godine za Đorđa Genčića. Potonji je imao važnu političku ulogu u Srbiji krajem XIX i početkom XX veka. Bio je industrijalac i ministar unutrašnjih poslova. Poznat je i kao politički vođa zavere protiv kralja Aleksandra kraljice Drage Obrenovića u kojoj su oni ubijeni.

Sama kuća pripada grupi objekata na kojima je poznati arhitekta Dragiša Brašovan počeo proces modernizovanja akademskih formi. One su se između ostalog, ogledale i u ravnomernom pristupu obradi svih fasada kuće. Ono što možda i najviše privlači pažnju, je ulazni deo kuće. Ovde dolazi do izražaja trijumfalni luk i parovi udvojenih stubova sa jonskim kapitelima. U unutrašnjosti se u prizemlju se nalazila trpezarija, kuhinja, salon i drugi prostori za prijem gostiju. Na spratu su bile sobe za spavanje, kabinet za rad i kupatilo. Na poslednjem nivou prostrana krovna terasa ograđena balustradom. Ova prelepa kuća je proglašena za spomenik, a u njoj je od 1952. godine smešten Muzej Nikole Tesle.

Kada su muzeji u Beogradu u pitanju jedan od najpopularnijih je Muzej Nikole Tesle. Uglavnom zbog Teslinog velikog značaja u svetu nauke, ima veliku posetu domaćih i stranih posetilaca. Treba pomenuti da je vrlo značajan za turizam u Beogradu. Po dolasku, posetioci se sprovode u salu gde se pušta kratak dokumentarni film o Nikoli Tesli. Posle filma su slobodni da prođu kroz stalnu postavku koja se nalazi u istom nivou. Stalna postavka obuhvata u jednom delu dokumenta, predmete i uređaje koji opisuju životni put Nikole Tesle od detinjstva, susreta sa naukom, preko daljeg obrazovanja i usavršavanja do najvećih izuma bitnih za celo čovečanstvo, a u drugom je predstavljen razvoj nauke o elektricitetu i magnetizmu.

U muzeju se čuva celokupna zaostavština Nikole Tesle sa oko 1.000 predmeta. U jednom delu muzeja je izložena urna sa njegovim posmrtnim pepelom. Na biletarnici je moguće kupiti i suvenire koji će vas podsećati na posetu ovom lepom muzeju. Treba napomenuti da prilikom organizacije manifestacije Noć muzeja kada beogradski muzeji otvaraju vrata posetiocima. Muzej Nikole Tesle svaki put aktivno učestvuje i daje svoj soprinos kako bi se muzeji promovisali i vratila publika u njih.

U blizini muzeja se nalaze poznati kulturno-istorijski spomenici, ali i poznati ugostiteljski objekti. Poznati barovi, kafići i vinarije u Beogradu su u blizini, pa posle posete muzeju možete nastaviti da uživate u ovom delu Vračara. Više o Muzeju Nikole Tesle možete pogledati na zvaničnoj web prezentaciji, dok objave o novostima možete pratiti na Facebook stranici.

Šta posetiti u blizini…

Spada u top 20 turističkih atrakcija Beograda

Hram Svetog Save

Hram Svetog Save predstavlja jedno od glavnih znamenitosti Beograda, značajan i za turizam u Srbiji i najveći je hram na Balkanu.

Bistro du Vin

Bistro du Vin je originalan vinski bar koji je našao savršen kutak za svoju lokaciju gde možete svratiti na čašu vina i opustiti se sa prijateljima i porodicom.

Crkva Svetog Marka je jedna od najlepših crkava u gradu

Park Tašmajdan

Pored osvetljenih šetališta i staza park obiluje i lepo uređenim travnatim površinama koje su preko cele godine lepo sređene i obogaćene cvećem i ukrasnim parkovskim žbunovima.