Muzej Nikole Tesle – Genčićeva kuća

0

Ako volite da se šetate ulicama Beograda i posmatrate lepu arhitekturu i građevine u centru grada, verovatno ste bili u prilici i da se prošetate Krunskom ulicom na Vračaru, gde se sa obe strane ulice nalaze lepe stare kuće u Beogradu. U smeru ka Kalenić pijaci, na uglu sa ulicom Prote Mateje, sigurno će vam privući pažnju prelepa vila koja se nalazi sa leve strane, a koja sem izuzetno reprezentativnog izgleda, po nekima krije i tajne vezane za tadašnjeg vlasnika vile. Posredi je Genčićeva kuća koja je izgrađena u periodu od 1927. godine i 1929. godine za Đorđa Genčića, koji je imao važnu političku ulogu u Srbiji krajem XIX i početkom XX veka. Bio je industrijalac i ministar unutrašnjih poslova, ali i politički vođa zavere protiv kralja Aleksandra kraljice Drage Obrenovića u kojoj su oni ubijeni. Sama kuća pripada grupi objekata na kojima je poznati arhitekta Dragiša Brašovan počeo proces modernizovanja akademskih formi, a koji se između ostalog, ogledao i u ravnomernom pristupu obradi svih fasada kuće. Ono što možda i najviše privlači pažnju, je ulazni deo kuće u kome dolazi do izražaja trijumfalni luk i parovi udvojenih stubova sa jonskim kapitelima. U unutrašnjosti se u prizemlju se nalazila trpezarija, kuhinja, salon i drugi prostori za prijem gostiju. Na spratu su bile sobe za spavanje, kabinet za rad i kupatilo, a na poslednjem nivou prostrana krovna terasa ograđena balustradom. Ova prelepa kuća je proglašena za spomenik, a u njoj je od 1952. godine smešten Muzej Nikole Tesle.

Kada su muzeji u Beogradu u pitanju jedan od najpopularnijih je Muzej Nikole Tesle, koji uglavnom zbog njegove velikog značaja u svetu nauke, ima veliku posetu domaćih i stranih posetilaca, vrlo je značajan za turizam u Beogradu. Po dolasku, posetioci se sprovode u salu gde se pušta kratak dokumentarni film o Nikoli Tesli, a posle toga su slobodni da prođu kroz stalnu postavku koja se nalazi u istom nivou. Stalna postavka obuhvata u jednom delu dokumenta, predmete i uređaje koji opsiuju životni put Nikole Tesle od detinjstva, susreta sa naukom, preko daljeg obrazovanja i usavršavanja do najvećih izuma bitnih za celo čovečanstvo, a u drugom je predstavljen razvoj nauke o elektricitetu i magnetizmu. U muzeju se čuva celokupna zaostavština Nikole Tesle sa oko 1.000 predmeta, a u jednom delu je izložena urna sa njegovim posmrtnim pepelom. Na biletarnici je moguće kupiti i suvenire koji će vas podsećati na posetu ovom lepom muzeju. Treba napomenuti da prilikom organizacije manifestacije Noć muzeja kada beogradski muzeji otvaraju vrata posetiocima i Muzej Nikole Tesle svaki put aktivno učestvuje i daje svoj soprinos kako bi se muzeji promovisali i vratila publika u njih.

U blizini muzeja se nalaze poznati kulturno-istorijski spomenici, ali i ugostiteljski objekti kao što su kafići i vinarije u Beogradu pa posle posete muzeju možete nastaviti da uživate u ovom delu Vračara. Više o Muzeju Nikole Tesle možete pogledati na zvaničnoj web prezentaciji, dok objave o novostima možete pratiti na Facebook stranici.