Spomenik streljanim taocima u Skeli

0
Oceni članak

Zbog svog geografskog položaja istorija Beograda i Srbije je često bila jako teška. Izuzetak nije ni područja oko Obrenovca i Posavina koja su poznata po tome da su preživela velike nesreće i tragične žrtve tokom ratnih sukoba u prošlosti. Narod ovog kraja je trpeo velike zulume i trenutno postoje samo znamenita mesta i spomenici koji zajedno pomažu da se setimo mučenika i branilaca koji su bili žrtve represije.

Jedan od njih je spomenik streljanim taocima je izrađen  u novembru 1951. godine po idejnom rešenju vajara. Naime, kao što je istorija zabeležila, ustanak protiv okupatora je buknuo u Srbiji u leto 1941. godine, a partizani su 14. avgusta naleteli na automobil sa nemačkim oficirom i njegovom pratnjom u Skeli. Partizani su sve Nemce pobili, a automobil zapalili. Ubijeni oficir je bio komandanta Šapca. Odmah sutradan je izvršena odmazda i osveta zbog ovog napada, pa su nemački okupatori streljali 56 logoraša dovedenih iz Banjičkog logora. Zajedno sa streljanjem nedužnih talaca, neprijatelj je izvršio dodatni zločin tako što je spalio selo Skela isti dan. Ovo je izvršeno kako bi se sem osvete izvršilo i zaplašivanje pobunjenika i stanovništva, pa je vest o pokolju objavljena na radio i u novinama, a štampani su i plakati koji su lepljeni.

Povod za izgradnju spomenika je označavanje mesta na kome su 15. avgusta 1941. godine, a lokacija spomen obeležja je mesto Skela, na teritoriji opštine Obrenovac. Sam spomenik je, po ideji autora, izgrađen u obliku sarkofaga koji ima reljefne ukrase od bronze, koji simbolišu borbu, ali i streljanje talaca. Izrađen je u stilu socrealizma, a oko spomenika se nalazi grobnica streljanih.