Jezera

0
5/5 - (8 votes)

Jezera u Beogradu

Jezera u Srbiji i Beogradu su prava mesta na kojima ćete se lepo provesti, jer se na obalama uređenih jezera već nalaze kafići i restorani, betonirane staze i sređene plaže, dok se na obalama jezera koje treba još uređivati, možete posvetiti pravom vikend odmoru, relaksirajućim šetnjama, fotografisanju ili slikanju pejzaža i predela, posmatranju ptica, ili jednostavnom uživanju u prirodnom ambijentu. Svojim oblikom podsećaju na more, a na njima i oko njih, možete se zabaviti  kupanjem, šetnjom, vožnjom bicikla, ribolovom i opuštanjem u prirodi, pa bi , ukoliko već nisu, jezera u okolini Beograda uskoro mogla da postanu prave turističke atrakcije i najpopularnija izletišta.

Jezera u Beogradu se uglavnom nalaze na mestima koja su idealna za razvoj izletničkog turizma, jer se može u uživati u osećaju prostora i slobode uz fantastične mogućnosti za šetnju, rekreaciju i lep provod u prirodi. Kada pomislite na odlazak od svega i relaksaciju u prirodi, pogotovu po toplim danima, kada Sunce neumoljivo prži, potražite u senkama šuma po obodima jezera prijatnu hladovinu ili se opustite na nekoj od osvežavajućih jezerskih plaža. Jezera Beograda bi trebala da postanu glavne ekološke oaze i mesta za izlet, na kojima će veliki broj posetilaca odmarati  i provoditi svoje slobodno vreme, pa bi trebalo i nastaviti sa praksom  zabrane motonautike kako bi se dodatno sačuvala od zagađenja.

Kada se misli na jezera za pecanje, posebno zanimljiva mogu biti jezera u podnožju Avale i Kosmaja, planina koje su obrasle bujnim šumama u kojima ima dosta čistih izvora. U blizini se nalazi i  veći broj kulturno-istorijskih spomenika, ali i dobra ponuda restorana, kafića i privatnog smeštaja, pa poseta ovim mestima može biti izuzetno zabavna.

Ono što bi moglo dodatno da poboljša ponudu jezera u blizini Beograda su i manifestacije i koncerti, koje bi mogle da se organizuju u većem obimu. Da bi ilustrovali rečeno pomenućemo neke koje se već neko vreme održavaju: Prvomajski uranak (Trešnja, Besni fok), plivanje za bogojavljanski krst (Savsko jezero, Očaga), zatim međunarodni Moto skup, koncerti …

Najznačajnija jezera Beograda su:

Ribnjaci, jezera i bare dodatno doprinose prirodnim ekosistemima. Ribolovci ih vole, jer su dosta uređene obale, a same vode se poribljavaju, pa im je užitak potpun. Poznati ribnjaci i mala jezera u Beogradu su: