Stari han u Sopotu

0
5/5 - (7 votes)

Stari han u Sopotu

Da bi se uživalo u vikend odmoru potrebno je obaviti dovoljno istraživanja o mestu koje želimo da obiđemo. Tu se ubraja vegetacija, planine i slične stvari koje čine mesta vrednim posete. To ne treba da vas obeshrabri jer pokušavamo da naglasimo i otkrijemo upečatljiva mesta. Sve ovo kako biste mogli uživate u obilascima živopisnih izletišta oko Beograda. Padine Kosmaja su idealne za razvoj bajkovitih sredina koja mogu da omoguće predah od užurbanog ritma života. Nudi odmor na selu, aktivan i zdrav život uz obilje istorijski vrednih predmeta i spomenika. Prilikom istraživanja okoline svratite i obiđite Stari Han.

Stari Han u Sopotu ima status kulturnog dobra od velikog značaja. Jedna je od zgrada koja zaslužuje posebnu pažnju prilikom razgledanja ovog predela. Nalazi se pored glavne trgovačke ulice u Sopotu, na adresi kneza Miloša 48. Pored Hana se nalazi kružni tok u čijem centralnom ostrvu je zasađeno ukrasno rastinje i lepi cvetni dezeni. Plato oko Hana, prizemni deo, kao i centralne stepenice koje vode na sprat su urađeni od kamena koji oplemenjuje ceo ovaj prostor. Negde na polovini stepenica se nalazi prelepo dizajnirana kapija od kovanog gvožđa koja je ukusno uklopljena u ovu građevinu od kamena i drvene građe. Na spratu se nalazi natkriveni trem sa koga se pruža divan pogled ka parku i centru opštine.

Park i Stari Han su dekorativno osvetljeni, a posebnu lepotu pružaju dodati detalji kao što su kandelabri koji se nalaze na drvenim stubovima i spoljnom zidu hana. U samom parku, nedaleko od Hana nalazi se i Stara rimska česma. Ovako istaknut Stari Han, koji je najstarija kuća u Sopotu, predstavlja kulturno nasleđe koje treba da turizam u Srbiji podiže na najviše grane i ujedno služi na ponos svim građanima.

Sagrađen je 1838. godine drumu koji je u to vreme vodio iz Beograda u Kragujevac. Ispod južnog dela prizemlja se nalazi podrum, koji je kao i temelj zidani od tesanog kamena. Objekat je osnovan prvenstveno radi predaha i konačišta činovnika i trgovaca, pa se na spratu nalazila kafana i odžaklija. Posebno su bile odvojene hodnikom gostinske sobe za prenoćište. Četvorovodni krov je pokriven ćeramidom.

Završetak gradnje i početak rada poklopio sa velikim privrednim i ukupnim razvojem Kneževine Srbije. Postao je centralna tačka oko koga se tokom XIX veka razvijala varošica Sopot kao trgovačko središte čitavog kosmajskog kraja. Ovde se odvijao aktivan društveni život i kao takav je bio okupljalište i svedok svih značajnijih istorijskih situacija ovog područja. U to vreme i dugo posle Han je živeo i disao, a onda je nastupio period kada je postao stara, zaboravljena i napuštena građevina.  Ali duh Hana je ostao u njegovim zidovima i drvenim stubovima.

Onda je opština rešila da izvrši renoviranje i udahne novi život u ovu znamenitost koja nam omogućava vraćanje u prošlost. Objekat u stilu balkanske arhitekture na području Beograda danas izgleda elegantno kao i u vreme kneza Miloša, a obilazak ove prelepe stare kuće u Beogradu ostaće dugo u sećanju kao jedno lepo iskustvo.

Beogradska izletišta ovog kraja i obilazak Starog Hana možete planirati i tokom trajanja kulturne manifestacije u Beogradu koja neguje dugu tradiciju i samim tim je jedna od najstarijih u gradu. U pitanju je filmski festival SOFEST tokom koga Sopot oživi i postane mesto puno smeha i radosti. Popularni glumci i javne ličnosti u velikom broju dolaze ovde, a atmosfera je svečana.

Šta posetiti u blizini…

Poslasticarnice Beograd Sopot

Poslastičarnica Avala

U samom centru glavne trgovačke ulice u Sopotu naći ćete jednu staru poslastičarnicu. Nekadašnje rashladne vitrine i atmosfera koja podseće na neka zaboravljena vremena će učiniti da se zaista lepo osećate.

Crkva Svetih apostola Petra i Pavla

Crkva Svetih apostola Petra i Pavla

Tačno vreme izgradnje crkve nije poznato, ali pisani tragovi pokazuju da je prvobitno, na mestu današnje crkve, sagrađena crkva brvnara, verovatno u XVI veku.

Kabinet brewery ime divan deo na kome možete uživati u savršenom izletu

Kabinet Brewery

Ovde je napravljena prava oaza. Restoran je moderno dizajniran sa dugačkim šankom i prostorom u kome je smešteno 20-ak stolova. Po lepom vremenu velika travna površina je odlična za izlet koji će se dugo pamtiti.