Rančićeva kuća

0
5/5 - (9 votes)

Rančićeva kuća – Centar za kulturu Grocka

Kada se pomenu stare kuće u Beogradu, jedna od prvih, verovatno i najlepših koje padnu na pamet je Rančićeva kuća. Nalazi se na teritoriji opštine Grocka, gde se nalaze mnoga popularna izletišta u blizini Beograda, reka Dunav, čuveni beogradski manastiri i crkve, kao nadaleko poznata čuvena Gročanska čaršija.

Kuću je početkom XIX veka, izgradila porodica Rančić, kao dvodelnu nisku kosovsku prizemljušu, koje su se lako zagrevale, pa je tavan bilo moguće dohvatiti rukom. Prvobitno je imala dve, a naknadno četiri prostorije (odžaklije, velike gostinske sobe i dve spavaće sobe) i trem duž cele podužne fasade ka dvorištu u stilu kosovsko-moravskog stila gradnje. Kao i većina starih kuća sa područja Beograda, građena je u bondručnoj konstrukciji sa ispunom od čatme (između drvenih greda se plete mreža od pruća ili granja koja se lepi blatom). Drvena četvorovodna krovna konstrukcija je prekrivena ćeramidom. Kasnije je kuća prepravljena, pa je dobila podrum čiji ulaz natkriva  doksat (izbočeno mesto na kući, vrsta balkona) kakve su skoro  sve gročanske varoške kuće tog vremena imale. Iako porodica Rančić nije bila neka bogata i uticajna, već obična gročanska porodica zanatlija i trgovaca, arhitektonska vrednost njihove kuće, kvalitet materijala koji je korišćen i činjenica da je jedna od retkih koja je očuvala svoj originalni izgled  je čini jednom od najvrednijih kuća u Grockoj i Beogradu koja je proglašena za spomenik kulture od velikog značaja. Trenutno Rančićevu kuću koristi Centar za kulturu Grocka. U prelepom dvorištu se nlazi nekoliko drvenih stolova i klupa, uredno pokošen travnjak i prelep rekonstruisani stari bunar, kao i bista dr. Aleksandra Kostića koji se 80-ih godina zainteresovao za tada napuštenu kuću i izvršio manju rekonstrukciju.

Poseta staroj čaršiji, obilazak starih kuća u Grockoj, zaključno sa posetom Rančićevoj kući, draguljom narodnog graditeljstva, će vam biti jedan divan jednodnevni izlet ili vikend odmor koji će vas, bar na trenutak vratiti u prošlost, kada vidite kako ove građevine vekovima odolevaju zubu vremena, a lepotom plene i dan danas.