Muzej savremene umetnosti

0
Oceni članak

Iako je mišljenje da kultura u Beogradu i posete institucijama kulture ne izazivaju veliko interesovanje građana, redovi koji su se stvarali u vreme prodaja karata u pozorištima uz povlašćene cene, odnosno dani kada ulaz pojedini beogradski muzeji nisu naplaćivali, kao i ogromne posete prilikom manifestacije Noć muzeja svedoče upravo suprotno. Potrebno je, po našem mišljenju, samo pronaći pravi način i meru kako bi se publici predstavile interesantne beogradske izložbe i postavke. U pitanju jeste težak i zahtevan posao, ali sa druge strane inspirativan i poticajan kako bi se kultura Beograda uzdigla na visine koje je zaslužila.

Kada su poznati i popularni muzeji u Beogradu u pitanju, jedan od najposećenijih je nedavno renovirani Muzej savremene umetnosti koji se nalazi u sve lepšem parku Ušće na Novom Beogradu. Ovde postoji frekvencija velikog broj građana koji bi šetnju i želju za mirom mogli da iskoriste i posete muzej. Blizina glavnih šetališta u parku, reka Sava koja tiho teče iza muzeja, ali i činjenica da se mesto na kome je muzej odlično vidi sa Beogradske tvrđave i Kosančićevog venca pokazuju da se on nalazi savršenom položaju. Dodatno, zgrada koja je građena u periodu od 1962. godine do 1965. godine kada je otvoren muzej, je osobena po eksterijeru i enterijeru. Odmah po izgradnji se videlo da su arhitekte Ivan Antić i Ivanka Raspopović, po čijem projektu je građena zgrada uradile posao veličanstveno. Enterijer je smelo zamišljen pri čemu je izvedeno uzajamno preplitanje i povezivanje različitih nivoa uz istovremeno vezivanje za eksterijer. I spoljašnjost zgrade je savremena i atraktivna, pa je zgrada odmah svrstana u posebne, izuzetno lepe i najsavremenije muzejske zgrade u SFRJ, a autori objekta su dobili Oktobarsku nagradu grada Beograda 1965. godine. I okolina zgrade ima skulpture na otvorenom sa delima najznačajnijih jugoslovenskih vajara XX veka. Sem arhitektonskih vrednosti, značaju objekta doprinosi i vrlo vredna  umetničkih dela savremenik umetnika XX veka koja se nalazi u okviru stalne postavke ili u zbirkama za slikarstvo, skulpturu, grafiku, crteže i nove umetničke medije koje se nalaze u depoima muzeja. Zbog svih nabrojanih vrednosti Muzej savremene umetnosti je proglašen za spomenik kulture. Nedavna rekonstrukcija muzeja i parka koji ga okružuje će sigurno uticati da se osigura bolja poseta kako bi kultura i turizam u Srbiji nastavili da se još brže razvijaju.

Više o muzeju, stalnoj postavci, programima, istraživačkom radu i izdavaštvu možete videti na zvaničnom sajtu, ali i Instagram i Facebook stranicama muzeja, gde možete pratiti i najnovija obaveštenja vezana za kompletan rad. U sastav Muzeja savremene umetnosti ulaze i Salon Muzeja savremene umetnosti i Galerija – legat Milice i Rodolјuba Čolakovića.