Crkva Sv.Duha u Obrenovcu

0
Oceni članak

Toplo vreme uvek izmami veliki broj ljudi napolje koji često slobodno vreme koriste kako bi posetili lepa izletišta u okolini Beograda i uživali u prirodi. Mnogi pak, sve više žele neku vrstu aktivnog izleta gde se u ture uključuju kulturno-istorijski spomenici kako bi se saznalo više o istoriji i kulturi našeg naroda. Često se obilaze crkve i manastiri u Beogradu koji u velikom broju slučajeva predstavljaju kulturno nasleđe. Ukoliko ste za oblast koju želite da istražujete izabrali Obrenovac i njegovu okolinu treba naglasiti da, u napred navedenom smislu, ovde postoji veliko bogatstvo pošto je istorija često bila interesantna i uzbudljiva. U centru Obrenovca se nalazi jedan od vrlo značajnih i vrednih objekata koji preporučujemo za obilazak.

U pitanju je crkva Svetog Duha u Obrenovcu koja se nalazi odmah na ulasku u ovu gradsku opštinu iz pravca Beograda. Interesantno je kako su crkve u Beogradu povezane, u smislu korišćenja materijala jedne crkve za izgradnju druge, što je naročito vidljivo na primeru tri značajna verska objekta sa teritorije opštine Obrenovac. Naime materijal za izgradnju stare crkve, koja se nalazila na mestu današnje crkve Svetog Duha u centru Obrenovca, a koja je bila izgrađena davne 1824. godine, je donet sa ruševina manstira u Mislođinu. Posle rušenja stare crkve u centru Obrenovca materijal je iskorišćen za podizanje crkve u Bariču. Na kraju je 1870. godine izgrađena crkva Svetog Duha u Obrenovcu, u romantičarskom stilu gradnje kao što je bio čest slučaj sedamdesetih godina XIX veka kada su širom Srbije građene crkve po uzoru na srednjevekovnu arhitekturu i tradiciju. U arhitekturi ovog izazito monumentalnog objekta se ističe priprata na zapadnoj strani iznad koje se visoko diže osmostrani zvonik sa većim brojem otvora, a krst na vrhu se nalazi na 42 metra visine. Na prvom spratu zvonika postavljen je satni mehanizam, a na vrhu ispod kalote (polukupole) na sve četiri strane nalaze se istaknuti satovi. Isticanje sata u ovo vreme dodatno pokazuje izuzetan značaj ove crkve, ali i prometnost raskrsnice puteva gde je podignuta. Ovaj ponosni zvonik je dva puta bio oštećen, prvo tokom Prvog svetskog rata, a potom i tokom Drugog svetskog rata, ali ga je oba puta radni i vredni narod Obrenovca i okolnih mesta obnavljao nanovo. Zidno slikarstvo koje je izveo ukrajinsko-ruski slikar Jurij Maticev početkom XXI veka je prilagođeno slikarstvu na crkevnom ikonostasu iz 1937. godine. Značajan je i bogati fond pokretnih kulturnih dobara koji se nalazi u crkvi, a koji obuhvata vredne ikone, crkvene knjige i crkveni inventar iz XIX veka. Crkva je zbog svoje vrednosti proglašena za spomenik kulture, a nalazi se u okviru prethodno zaštićene celine Obrenovačka čaršija.

Više o crkvi, rasporedu bogosluženja, horovima i ostalo možete videti na zvaničnom sajtu crkve koji obiluje ogromnim brojem informacija.