Krsmanovićeva kuća

0
Oceni članak

Šetajući ulicom Kralja Milana od Trga ka Slaviji preko Terazija obično se uživa u laganom hodu trotoarom ove lepe ulice oivičene zelenim drvoredom. Ovde se nalaze brojni kafići, a pogled mame i prelepi hotel “Moskva” i Terazijska česma. Tu je i Beograđanka, jedna od najviših zgrada u gradu, renovirana zgrada Narodna skupštine Republike Srbije, lepi trgovi u Beogradu, a u daljini se vidi Hram Svetog Save, najveći pravoslavni hram na Balkanu. Vrlo je verovatno da ćete biti zaokupljeni brojnim lepo ukrašenim građevinama, pa možda nećete posvetiti dovoljno pažnje reltivno niskoj, ali reprezentativnoj zgradi na samim Terazijama, veoma značajnoj za ceo naš region, samim tim i za turizam Beograda.

Krsmanovićeva kuća se nalazi na adresi Terazije 34. Sagrađena je 1885. godine po planu čuvenog arhitekte Jovana Ilkića i jedno je od najznačajnijih ostvarenja arhitekture Beograda XIX veka koje pokazuje kako su izgledale ugledne gospodske porodične zgrade i stare kuće u vreme kada se Beograd menjao iz varoši pod turskom vlašću u moderan evropski grad. Fasada kuće ka ulici ima klasičan stil, pri čemu ćete sigurno zastati dok gledate ukrasne lemente oko prozora i prelepe detalje fasade i vrata na ulaznom portalu. Fasada ka dvorištu je raskošno dekorisana. Izlaz iz kuće sa polukružnim stepenicama na dvorišnoj strani je takođe moguće videti iz prolaza koji povezuje Terazije sa Balkanskom ulicom. Iako je prvobitno sagrađena za trgovca Marka Markovića, čuvena braća Krsmanovići su kupili ovu kuću zajedno sa okolnim placem. Posle deobe pripala je Aleksi Krsmanoviću koji je, posle smrti, ovo lepo zdanje ostavio kao svoju zadužbinu državi.

Posle Prvog svetsko rata, od 1918. do 1922. godine, u njoj je boravio regent Aleksandar I Karađorđević, dok se kraljevski dvor oštećen u bombardovanju obnavljao. Samim tim Krsmanovića kuća je postala zvanična kraljevska rezidencija u kojoj se odigrao jako značajan istoriski događaj – proglašenje ujedinjenja Srba, Hrvata i Slovenaca 1. decembra 1918. godine čiji je potpisivanje održano upravo ovde. Nakon ovog važnog događaja, zgrada je preuređena u čuveni restoran “Kleridž”. a 1930. godine je jedna od sala bila preuređena u bioskop. Od 1934. godine do početka Drugog svetskog rata u kući je bio smešten Savez sokola Kraljevine Jugoslavije, a za vreme Drugog svetskog rata služila je kao kantina okupatore, a nakon rata, duže vreme je služila kao zgrada Protokola pri Ministarstvu spoljnih poslova. 1964. godine kuća je upisana u Registar spomenika kulture, značajna restauracija je obavljena 1987. godine, kada su Klub privrednika i jedna banka koristile prostor. Ova zgrada je trenutno “Kuća kulture” Fakulteta za medije i komunikacije i Visoka škola socijalnog rada, namenjena mladim umetnicima, a povremeno se koristi za kulturna dešavanja.

U okolini se nalaze najbolji restorani u Beogradu, ima dosta prodavnica za šoping, atraktivnih mesta za izlazak, pa se posetioci mogu zabaviti na različite načine. Tu su i brojni muzeji i galerije u Beogradu, trgovačke ulice, kafane sa živom muzikom, ali i underground mesta u koja možete svratiti i u kasnim večernjim, odnosno ranim jutarnjim satima. U centru, skoro na svakom koraku možete pronaći povoljan smeštaj u Beogradu kako biste najefikasnije iskoristili vreme koje vam je na raspolaganju što jako doprinosi privlačnosti i uzbudljivosti našeg grada.