Kuća Nikole Pašića

0
5/5 - (5 votes)

Dok obilazite staro jezro grada, stare kuće u Beogradu ili ako je Skadarlija deo vaše šetnje, odvojite malo vremena i posetite kuću Nikole Pašića jednog od najistaknutijih srpskih političara XIX veka. Odmah ispod Trga Republike, Narodnog muzeja i Narodnog pozorišta spuštajući se niz Francusku ulicu, paralelno sa Skadarlijom, naići ćete na ovu kuću koja se spontano uklapa u ovaj kvart. U hladu uličnog drvoreda nalazi se stara kapija koja zaustavlja radoznale posetioce i poziva ih u skroman objekat koji bi mogao da ispriča priču jednog od velikana ovog grada.

Adresa kuće Nikole Pašića je Francuska 21 na teritoriji opštine Stari grad. Značajan objekat koji nam pokazuje kako su živele bogate porodice početkom XX veka. Prvobitna kuće je izgrađena 1872. godine za potrebe poznatih dorćolskih boltadžija (trgovci luksuznom robom) Nikole i Koste Džanga, a na njihovom imanju. Posle njihove smrti kuću je kupio, na javnoj licitaciji, Nikola Pašić 1893. godine. Iste godine je izvršena njena rekonstrukcija i od tada pa do smrti je živeo i radio u njoj Nikola Pašić. Zbog ove činjenice, ali i specifične arhitekture i enterijera same stare kuće proglašena je za spomenik kulture. Sadrži podrum, prizemlje i mansardu, ali nije otvorna za posetioce, pa se morate zadržati na razgledanju spoljašnosti. Nadamo se da će kao i slične kuće od značaja u Beogradu i Srbiji nadležni osposobiti objekat i dozvoliti da se postioci uvere, iz prve ruke, u to kako su izgledale porodične kuće imućnih ljudi iz različitih perioda istorije naše države.

Nikola Pašić (1845 – 1926), je bio jedan od najzačajnijih političara krajem XIX i početkom XX veka. Rođen je 1845 u Zaječaru, a političko delovanje je započeo kao narodni poslanik. Život mu je bio prilično uzbudljiv, osnovao je radikalnu stranku, posle Timočke bune u kojoj je narod izrazio nezadovoljstvo vojnim promenama i izvršio oružanu pobunu, Nikola Pašić napušta Srbiju i provodi 6 godina u Bugarskoj. U Srbiji biva osuđen na smrt, ali posle i pomilovan od kralja Milana. Nikola Pašić je po povratku u Srbiju bio dva puta gradonačelnik Beograda, tokom čijeg mandata su glavne ulice u gradu, koje su u to vreme bile pune prašine i blata, bile kaldrmisane. Bio je i ministar inostranih poslova, nekoliko puta predsednik Narodne skupštine i predsednik vlade, a tokom vršenja ovih odgovornih dužnosti sve vrema je bio predsednik Narodne radikalne stranke. Vodio je zemlju kroz oba balkanska rata i kroz Prvi svetski rat, a bio je i jedan od tvoraca Vidovdanskog ustava. Umro je 1926. godine u svojoj kući Beogradu, a sahranjen je na Novom groblju.

U ovom delu Dorćola istorija Beograda je vidljiva na svakom koraku, u blizini se nalaze i poznati spomenici, uključujući i spomenik Nikoli Pašiću na trgu koji nosi njegovo ime. Tu je bogato kulturno nasleđe, čuvene kafane u Skadarliji, ali su u kraju i popularni kafići u centru grada, a prenoćište se može naći na više mesta.