Stara mehana

0
Oceni članak

Kad se spomenu izleti po Beogradu i okolini, obično se prvo pomisli na prirodu, klupice i roštilj uz piće, dok se deca na poljani igraju loptom. Ali lepo organizovano vreme koje se provodi sa najbližima može sem izletišta u prirodi, na otvorenom i obilazak jezera, reka, neke lepe planine, da obuhvati i posetu spomenika, crkava i manastira. Tu je bogato kulturno nasleđe koji uključuje stare kuće, čaršije, staro jezgro grada u centru ili po opštinama. Videćete kako je istorija Beograda neobična i impresivna,a pa opet zapostavljena u brošurama i katalozima.

Upravo je to razlog što na sajtu opisujemo lepe stare objekte, koji nam pokazuju kako se ne tako davno, živelo u vremenu bez televizije, Interneta i mobilnih uređaja. Ovi lepi primerci narodnog graditeljstva trebalo da imaju veći prioritet prilikom obnavljanja objekata i fasada, kako bi lokalne samouprave imale veći turistički potencijal za privlačenje posetilaca i kako bi oko ovakvih objekata mogla da se razvija ostala infrastruktura.

Stara mehana je sagrađena u prvoj polovini XIX veka, uz stari put u Barajevu i jedan je od najstarijih objekata u mestu, oko koga su počeli da se razvijaju prve trgovine i poslovi, a zatim i da se idaju ostali objekti, formira i razvijaja naselje, ali i da ka centru krenu da streme stanovnici oklonih sela i zaseoka. Do 80-ih godina prošlog veka, trgovci su redovno svraćali u mehanu, naročito ponedeljkom kada je u Barajevu pijačni dan. Temelji su građeni lomljenim kamenom, zidana u kamenu, a tren je kasnije dograđen i zidan ciglom. Krov je od drvenih greda, prekriven crepom. Trenutno je u priločno lošem stanju, ali se nadamo da će se to ubrzo promeniti.

U neposrednoj blizini možete videti čuvene crkve brvnare ovog kraja, jezero Duboki potok, Kosmaj, kao i ostala lepa mesta Barajeva i okolnih opština.