Muzej vazduhopovstva

0
4.9/5 - (12 votes)

Muzej vazduhopovstva

Jedan od boljih načina za upoznavanje grada i svih njegovih znamenitosti i interesantnih stvari koje ima da ponudi je kroz organizovane ture koje obuhvataju više lokacija u jednom delu grada. Može da se organizuje izlet u prirodi izabravši neko od lepih izletišta Beograda, a onda se posle lepog dana potraže zanimljiva mesta u njegovoj okolini. Surčin ima dosta prelepa mesta gde se mogu organizovati zanimljivi izleti, provesti lep dan i mini odmor u Beogradu, a u okolini se nalaze zanimljive crkve i manastiri, restorani, etno domaćinstva, bazeni i muzeji.

Muzeji u Beogradu imaju u Surčinu jedan prelep muzej, ali usamljen i zapostavljen od strane posetilaca. U pitanju je Muzej vazduhoplovstva koji se nalazi u okviru kompleksa aerodroma “Nikola Tesla”. Iako mnogi prolaze pored ove zgrade koja ime neuobičajeni oblik, koji mnogima liči na ogromnu pečurku, retko se odlučuju na obilazak. Nedavno učestvovanje muzeja u manifestaciji “Noć muzeja” ponovo podsetila ljubitelje muzeja na jedinstvenu postavku koja je atraktivna mnogima.

Muzej vazduhoplovstva je građen u period od 1969. godine do 1989. godine. Građevinska rešenja koja su implementirana daju jedan reprezentativan objekat koji ima transparentnu staklenu površinu i impozantan izložbeni prostor. Celokupna građevina ima unikatnu arhitekturu koja se svrstava u epohalna dostignuća posleratnog jugoslovenskog građevinskog stvaralaštva, pa je proglašena za spomenik kulture.

Muzej sadrži veliki broj eksponata uglavnom u obliku aviona, helikoptera, motora, radara, raketa. Tehničke dokumentacije, fotografije, a koji oslikavaju istoriju razvoja jugoslovenske, kasnije i srpskog, ratnog i vojnog vazduhoplovstva.

Na dva nivoa u muzeju je izloženo više od 40 letelica od kojih su neke izgrađene početkom XX veka, pa do hidroaviona i bespilotnih letelica. Mnogima su zanimljivi i delovi aviona Lokid F-117A Najthok, odnosno oboreni “nevidljivi” avion tokom agresije NATO snaga na tadašnju SR Jugoslaviju. Na prostoru ispred muzeja je izloženo još desetak letelica tako da imaju jednu zaista zaokruženu celinu.

Beogradski muzeji poseduju prostor na izuzetno perspektivnoj lokaciji, koja će dobiti dodatno značaju uz ostale sadržaje koji su planirani u u okolini. Uz arhitektonsku privlačnost objekta i bogatu zbirku predmeta, za muzej će sigurno u narednom periodu biti povećano interesovanje.

Detaljnije o svakom izloženom eksponatu možete i više informacija o muzeju, radnom vremenu, cenama karata možete dobiti na zvaničnom sajtu, a objave možete pratiti na Facebook i Instagram stranicama Muzeja vazduhoplovstva.