Znamenita mesta

0
5/5 - (1 vote)

Znamenita mesta u Beogradu

Znamenito mesto je prostor vezan za događaj od posebnog značaja za istoriju, područje s izraženim elementima prirodnih i radom stvorenih vrednosti kao jedinstvene celine, kao i spomen grobovi ili groblja i druga spomen obeležja koja su podignuta radi trajnog očuvanja uspomene na značajne događaje, ličnosti i mesta iz nacionalne istorije (memorijali), od posebnog kulturnog i istorijskog značaja.

Poznato je da je prošlost i istorija Beograda bila vrlo burna, prepuna značajnih, znamenitih i važnih događaja, često i sudbonosnih. Ovi značajni događaji znatno su uticali na sudbinu našeg grada, naroda i države. Beograd je bio često centar važnih dešavanja, duhovno i kulturno središte zemlje, ali i kolevka mnogih značajnih ličnosti. Znamenite ličnosti našeg grada, ljudi koji su se ovde rodili, živeli ili vode poreklo sa ovih prostora, a koji su dali svoj pečat i doprinos da nauka, istorija, politika, kultura Beograda i zemlje budu prepoznati od svetske javnosti su zaslužili i nadamo se da ćemo u budućnosti više objavljivati i graditi spomenike o njima.

Ova stranica je posvećena znamenitim mestima, značajnim događajima, ali i spomen obeležjima i mestima stradanja u našem gradu i okolini. Na više lokacija u gradu se nalaze mesta koja bi trebalo posetiti i shvatiti značaj koji ona imaju i kakve neverovatne priče se kriju iza njih, vezane za uzbudljivu prošlost grada. Znamenita mesta i prostori Beograda na kojima se vršila primopredaja vlasti, boravile vojne jedinice prilikom važnih akcija ili mesta stradanja  su obeležena, održavana i čekaju da ih obiđete: