Zgrada hotela Moskva

0
5/5 - (6 votes)

Šetnja Beogradom uvek predstavlja pravo uživanje, a nailazak na neki biser arhitekture uvek izaziva prijatan osećaj. Iako obilazak grada obično započinje sa Trga Republike, dolazak na Terazije često ostavlja bez daha. A ovde, na prostoru prelepe ambijentalne celine Terazije, dominira jedan od simbola grada, čuvena zgrada hotela Moskva koja bitno doprinosi tome da turizam u Beogradu postaje sve više respektabilan. A popularnost mu podiže, kako svojom prelepom arhitekturom, tako i činjenicom da beogradski hoteli imaju na jednoj od najatraktivnijih lokacija u ponudi upečatljiv objekat sa vrhunskom uslugom.

Izgradnja ove veličanstvene četvorospratne zgrade je završena 1907. godine, a 1908. godine svečano je zgradu otvorio kralj Petar I Karađorđević uz dvorski orkestar. Spada u jednu od prvih zgrada u Beogradu kod koje su pri izgradnji korišćeni novi građevinski materijali  poput armiranog betona, granite, mermera i keramike, kao i nova vrsta dekoracije kojima su ukrašeni spoljni zidovi ove divne zgrade. Tu se prvenstveno misli na pločice svetlije nijanse žute boje kojima su oblepljni zidovi, a ukrašeni su ornamentima od zelenih keramičkih pločica, kojima je perfektno dekorisana fasada. Značajan ukrasni detalj na fasadi su i  skulptura “Žena sa tri deteta”, i reljefna kompozicija „Glorifikacija Rusije“. Na vrhu krova se nalaze dva manja tornja ili fijale koji naglašavaju impozantnost objekta. Sve navedeno svrstava zgradu hotel Moskva među prve zgrade tadašnjeg Beograda koja je urađena u stilu popularne secesije, koja je bila savremen evropski arhitektonski stil i u tom smislu je značajna, proglašena je za spomenik kulture u cilju očuvanja graditeljskog nasleđa Beograda. Posle poslednje rekonstrukcije urađeno je i spoljašnje dekorativno osvetljenje, pa je podjednako prijatno uživanje u lepoti ove zgrade kako danju, tako i uveče.

Nekada se zvala Palata Rosija i bila je zgrada osiguravajućeg društva Rosija-Fonsier u Beogradu. Danas se ovde nalazi hotel Moskva gde su smeštaj i prenoćište potražili poznate i javne ličnosti, kao što su Albert Ajnštajn, Maksim Gorki, Rej Čarls, Majkl Daglas, Robert De Niro, Bred Pit i mnogi drugi, što zaposleni sa ponosom ističu.  Moskva, kao i ostali vrhunski hoteli u Beogradu, ali i svetu, ima vrlo visoke standard koji su vidljivi već u lobiju i na recepciji koja je dizajnirana sa stilom. Takođe, ljubazno osoblje koje vam je uvek pri ruci za svaku vrstu pomoći. Raspolaže sa preko 100 veoma luksuznih i komformnih apartmana i soba, u kojima je posetiocima na raspolaganju stilski nameštaj, komforman smeštaj, minbar, besplatan Internet i kablovska televizija. U okviru hotel postoji i spa & wellness centar gde možete uživati u različitim vrstama masaža, tretmana lica i tela, uslugama manikira i pedikira. U okviru hotela se nalaze i 4 konferencijske sale čiji se kapaciteti kreću u rasponu od 20 do 200 ljudi. Konferencijske  sale imaju savremenu opremu i besplatan bežični internet, tako da se ovde mogu organizovati prezentacije, seminari, konferencije i obuke.

Hotel “Moskva” poseduje i kafe poslastičarnicu koja je poznata po čuvenom kolaču Moskva šnit, u koju možete svratiti na kolače, kafu ili piće, a po toplijem vremenu bašta kafeterije je prepuna gotiju koji ovde uživaju u lepom vremenu i ritmu grada. Dodatno, kada se pominju najbolji restorani u Beogradu, vrlo često se pominje restoran “Čajkovski” koji se nalazi u sklopu hotela, čiji se specijaliteti ne daju opisati rečima pa vas pozivamo da ga posetite kako biste se lično uverili u kvalitet hrane i pića. Ovde se mogu organizovati i privatne proslave. Kako biste se raspitali o svim uslugama koje ovaj fenomenalan hotel nudi posetite zvaničan web sajt hotela Moskva.