Dom Mike Alasa

0
5/5 - (10 votes)

Nedavno obnovljena, divna, ambijentalna celina Kosanćićev venac, u svom okrilju čuva mnoge stare kuće u Beogradu. Veliki broj njih kriju interesantne priče, a među njih spada i porodična kuća jednog od najvećih umova Beograda i Srbije. U ovom mirnom delu grada, ispod Saborne crkve i Patrijaršije, odmah ispod čuvene kafane „?“ i konaka kneginje Ljubice nalazi se dom Mike Alasa, čuvenog profesora Velike škole, velikog mislioca i jedanog od utemeljivača institucija, u to vreme, mlade države Srbije.

Stara kuće se nalazi na adresi Kosančićev venac 22, u jednom od najlepših delova ove ambijentalne celine, sa koga se pruža fenomenalan pogled. Reka Sava i novi deo grada se vide kao na dlanu, a tu su i stare zgrade, kuće i kaldrma koje vraćaju uspomene i podsećaju kako je bogata istorija i kultura Beograda.

Mihailo Petrović Alas (1868 – 1943) je rođen u Beogradu, na Kosančićevom vencu. Završio je i beogradsku gimnaziju u klasi sa Jovanom Cvijićem, Pavlom Popovićem i ostalim srpskim velikanima, po čijim gimnazijskim danima je napisan roman, a posle snimljen i film i serija „Šešir profesora Vujića“. 1889. godine je završio Filozofski fakultet, da bi potom otišao u Pariz, gde je na Sorboni diplomirao matematičke i fizičke nauke, a potom i odbranio doktorat iz matematičkih nauka. Nedugo potom je postavljen za profesora na Velikoj školi. Redovni član Srpske kraljevske akademije je postao kada je imao samo 31. godinu. Sem ljubavi prema matematici, u životu je strasno voleo i ribarstvo. Bio je ribarski šegrt, zatim kalfa i na kraju ribarski majstor. Otuda mu i naziv „Alas“. Osim toga, svirao je violinu i bio poznat kao pravi boem. Poznata je bila i njegova ljubav prema putovanjima i avanturama. Upoznao je skoro sve glavne gradove evrope. Učestvovao u ekspedicijama na Severnom i Jžnom polu, plovio Indijskim okeanom i obilazio ostrva te regije. Video je i bahamska ostrva i Bermude, a bio je poznat i po svojim putopisima. U Balkanskim ratovima, kao i u I svetskom ratu je učestvovao kao oficir. Umro je u svom domu na Kosančićevom vencu 1943.godine, a sahranjen je na Novom groblju. Iza sebe je ostavio bogato kulturno nasleđe, a Dom Mike Alasa je proglašen za spomenik kulture.

Dok se krećete po ovom delu Starog grada, možete se na trenutak opustiti u zanimljivim ugostiteljskim objektima, ali i posetiti brojne objekte kulture. Tu su brojni kafići, restorani, galerije koji čine daleko privlačnijim atmosferu Kosančićevog venca i Beograda.