Rodna kuća vojvode Stepe Stepanovića

0
5/5 - (10 votes)

Beograd i njegova okolina zaista imaju da ponude raznovrstan sadržaj za zabavu i mnoštvo lokacija za interesantan izlet. Ako poželite da obilaske izletišta i prirode obogatite ili zamenite malo drugačijim sadržajem, svakako možete dodati u ture stare kuće u Beogradu, objekte kulture, spomenici, ali i ugostiteljski objekti. Dok obilazite Voždovac, možete iskoristiti jedan lep dan, napraviti zanimljiv mini odmor u Beogradu i rodnu kuću vojvode Stepe Stepanovića.

Nalazi se u naselju Kumodraž, na adresi Vrčinska 1. Kuća se nalazi u prostranom travnatom dvorištu koje je pod izvesnim nagibom, koje je ograđeno drvenom ogradom, a pored kuće se nalaze i dva pomoćna objekta. Sazidana je polovinom XIX veka i pripada moravskom tipu kuće koje su često građene u ovo vreme u selima oko Beograda. Temelj kuće je od lomljenog kamena, a zidana je u bondričnoj konsturkciji, a prostor između drvenih elemenata je ispunjen čatmom, što je karakterističan tip gradnje za slične tipove kuća tog vremena. Dimenzije ove lepe stare kuće su 10 X 8 metara, a u njoj se nalaze tri prostorije. Tu je prostorija sa zemljanim podom za „dnevni boravak“ gde se nalazi i ognjište, a koja je očuvana i izgleda baš onako kako je izgledala dok je vojvoda Stepa Stepanović živeo u njoj i još dve sobe koje su služile za spavanje, a u kojima se sada nalazi pristojna postavka koja sadrži fotografije i dokumenta koji su pripadali našem slavnom generalu. Krov je „na četiri vode“ pokriven biber crepom, a oplemenjuje ga ukrasni dimnjak. Ovakvih narodnih kuća nema puno očuvanih, pa je njen značaj, sem činjenice što je u njoj rođena značajna istorijska ličnost, daleko veći, pa je proglašena za spomenik kulture od velikog značaja. Kuća je otvorena za posete svakog dana u sedmici, sem ponedeljka i utorka, a ulaz je besplatan.

Stepa Stepanović (1856 – 1929) je srpski vojskovođa koji je rođen u Beogradu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Artiljerijsku školu je upisao 1874. godine kada napušta rodnu kuću i odlazi na školovanje, gde ga zatiče Prvi srpsko-turski rat. Cela klasa dobija čin narednika i odlazi na front. U Drugom srpsko-turskom ratu ima značajnu ulogu u oslobađanju Pirota, a po završetku ovog rata završava kurs na Vojnoj akademiji. Posle ratova nastavlja vojnu službu u Kragujevcu, gde upoznaje svoju suprugu.Učestvovao je i u srpsko-bugarskom ratu 1885. godine, a u periodu 1889 -1893, uz vojnu službu, je nastavio školovanje i 1893. godine dobio je čin generalštabnog majora. Nastupile su brojne funkcije, a usledila su unapređenja. 1897. godine je dobio čin generalštabnog potpukovnika, 1901. godine generalštabnog pukovnika, 1902. godine je postao pomoćnik načelnika Glavnog generalštaba, da bi 1907. godine dobio generalski čin, a 1908. je postavljen za ministra vojske. Rezrešen je dužnosti ubrzo, a 1911. godine ponovno postavljen za ministra vojnog. U Prvom i Drugom balkanskom ratu (1912 – 1913) je bio komandant Druge (savezničke) armije. Prvi svetski rat je započeo slavno porazivši Austro-ugarsku vojsku u bici na Ceru što je bila prva pobeda saveznika u Velikom ratu. Posle pobede u Kolubarskoj bici, nastupili su teški dani za ceo srpski narod koji se završio povlečenjem srpske vojske i naroda na Krf. Najveći vojni uspeh vojvode Stepe bio je proboj Solunskog fronta, a istorija ga pamti kao jednog od najvećih vojskovođa sveta. Godinu dana posle završetka Prvog svetskog rata se povukao iz aktivne vojne službe, a penzinerske dane je proveo u Čačku gde je i umro 1929. godine. Nije se vraćao u kuću u Kumodražu, gde su su nastavili da žive njegova majka i brat sa porodicom, a nakon Drugog svetskog rata, kuća je potpuno opustela.

Pozivamo sve da ovaj dragulj našeg grada posećuju u što većem broju, pogotovu što se u ovom delu Voždovca se nalaze poznati beogradski restorani i kafane, a u blizini se nalazi planina Avala koja ima ogromne turističke potencijale, a tu su i podavalska jezera, memorijalni park Jajinci i Bajfordova šuma (Banjička šuma).