Crkva Svetog Nikole u Sibnici

0
5/5 - (2 votes)

Crkva Svetog Nikole u Sibnici

Planina Kosmaj je poznata kao izvor zdravlja, stanište za različite biljne i životinske vrste kojima prostrane listopadne šume pružaju utočište i koji čine da lepote prirode ovog kraja budu zaista jedinstvene. Isto tako su zabačena područja Kosmaja i šume u prošlosti bile skrovište za naš narod, manastire i crkve, tokom zbegova i ratova kojih je istorija Beograda bila svedok nemali broj puta. Verski objekti kao što su manastiri, crkve, sinagoge ili džamije su  u svakoj oblasti koja se ozbiljno bavi turizmom bili značajna mesta koja turisti često i rado obilaze. Pa tako, i  turizam u Beogradu ima dosta da ponudi svojim posetiocima, naročito u šumadijskom delu grada i okolini Kosmaja.

Jedan od značajnijih verskih objekata koji se ovde nalaze je srpska pravoslavna crkva Svetog Nikole u Sibnici, koja je proglašena za spomenik kulture. Sagrađena je u periodu imeđu 1931. i  1933. godine, po projektu čuvenog ruskog arhitekte Vasilija Mihajloviča Androsova koji je dugo vremena živeo i radio u Srbiji (poznat između ostalog i po projektu Glavne pošte u centru Beograda). Unutrašnjost krasi ikonostas koji je prenet iz starije crkve, sa ikonama koje je oslikao čuveni slikar Dimitrije Posniković. Sama crkva izgleda prelepo, pogotovu zbog stila kojom je građevina dekorisana bojama i ukrasima, koja nam svima služi na ponos.Veoma je bitna zbog činjenice da predstavlja relevatan model i primer obnove srpskog nacionalnog arhitektonskog stila u periodu između dva velika rata i kao takva ima veliki kulturni i istorijski značaj.

U blizini se nalaze i mnogobrojni kulturno-istorijski spomenici, čuvena izletišta, kao i poznati ugostiteljski objekti koji ceo kraj preporučuje za jedno ozbiljno istraživanje koje će zahtevati duži odmor, kako bi ste popuno uživali u ovom delu Beograda.