Mitrovićev dom

0
5/5 - (12 votes)

Mitrovićev dom

Kada poželite da se malo opustite i odmorite od napornih obaveza, a da ne odete previše daleko od centra grada, svima obično padaju na pamet najpopularnija izletišta kao što je planina Avala. Na Avali postoji veliki izbor zanimljivosti za svačiji ukus. Malo je dalje od centra pa se stiče utisak da smo otišli na piknik i odmor u okolinu Beograda. Ovde možete naći prelepu prirodu pošto je cela planina obrasla zelenilom. Blizu su lepa jezera u Beogradu a u srcu ove divne beogradske šume se nalaze čuveni spomenici. Tu su iAvalski toranj, staze za šetnju, izvori i poznati beogradski restorani od kojih je jedan od najznačajnijih Mitrovićev dom.

Mitrovićev dom se nalazi malo ispod čuvenog tornja na Avali, preko puta novosagrađene crkve brvnare. Mitrovićev dom je zapravo vila od kamena i drveta. Izgrađen je 1933. godine na mestu prethodnog objekta iz 1902. godine kao planinarski dom za predah. Ime je dobio po doktoru Dušanu Mitroviću Špirti, lekaru i doborovoljcu na Solunskom frontu. Dušan je poznat i kao najzaslužniji za popularizaciju planinarenja i zimskih sportova među Beograđanima u međuratnom periodu. Sam objekat predstavlja najstariji planinarski dom u Srbiji, pa je proglašen za spomenik kulture. Stari objekat je izgoreo u požaru 2012. godine, ali je obnovljen. U njemu se sada nalazi pomenuti restoran u kome se možete okrepiti tokom obilaska ovog lepog beogradskog izletišta. Više fotografija ovog lepog i poznatog restorana možete pogledati na zvaničnom Instagram nalogu.

Šta posetiti u blizini…

Planina Avala - Toranj na Avali

Avala

Vrlo prepoznatljiva znamenitost Beograda i Srbije. Avala je takođe vrlo atraktivno mesto za jednodnevne izlete i jedno od najpopularnijih izletišta u okolini Beograda.

Jezero Bela reka je popularno mesto za pecanje u Beogradu

Jezero Bela reka

Ovo jezero je pravo mesto na kome se turizam u Beogradu može razvijati, jer poseduje čistu i netaknutu prirodu, a nalazi se u podnožju Avale, u čijoj okolini se nalaze brojni restorani i objekti za smeštaj.

Odmor pored crkve brvnare na Avali

Crkva brvnara na Avali

Jednu od poznatijih crkvi brvnara koja je izgrađena u skorije „krije“ naša čuvena planina Avala koja pruža savršeno okruženje puno prelepe prirode koja se nalazi svuda oko crkve.