Beogradska tvrđava

0
5/5 - (8 votes)

Beogradska tvrđava

Beogradska tvrđava  se smatra se jednom od najvećih tvrđava jugoistočne Evrope. Pretvorena je u muzej na otvorenom i prostor za kulturna dešavanja. Prostire se na oko 30 hektara i nalazi se na jednom od najlepših delova Beograda, na ušću Save u Dunav, u samom centru grada. Ako ovo mesto izaberete za obilazak, biće vam potreban ceo dan da bi ste obišli sve što ova lokacija nudi. Sastoji se od Gornjeg i Donjeg grada i parka Kalemegdan. Sa donje strane se nalazi Zoološki vrt i luna park.

Tvrđava je isprepletana velikim brojem staza za šetnju, čija je ukupna dužina nekoliko kilometara uz koje su postavljeni brojni spomenici koji podsećaju kako je zanimljiva istorija Beograda i Srbije. Uz staze postoji puno klupa, a toplim danima se možete kroz nju provozati vozićem. Šetnju će vam ulepšati listopadno drveće, uređeni travnjaci i neobično oblikovani četinari. Šetajući možete obići najzanimljivije kule, kapije i ostale, uglavnom, srednjevekovne objekte. Na nekoliko lokacija se kafići i restorani gde se možete osvežiti, a na više mesta uz glavne staze se u letnjem periodu nalaze prodavci sladoleda i slatkiša.

Kada se pomene Beograd ispod Beograda, većim delom se misli na podzemlje Beogradske tvrđave. Brojni tajni tuneli, kazamati, skriveni ulazi u podzemne objekte. Rimski bunar (za koga kažu: „Nit’ je rimski, nit’ je bunar“) je jedno od najmisterioznijih objekata u Beogradu uopšte. Čak je i čuveni režiser Alfred Hičkok, posle posete bunaru izjavio da je „takav ambijent za njega oduvek predstavljao pravu poslasticu“. O njemu se ispredaju razne legende, od strašnih događaja u vreme kada je služila kao tamnica, preko navodnog nestanaka nemačkih ronioca koji su ga istraživali, do najpoznatije legende o tunelu koji je povezivao Gardoš kulu sa rimski bunarom. Poslednja je demantovana, ali je svakako, maštovita i interesantna. Podzemni Beograd je ovde pun interesantih mesta kao što je najveći prostor pod zemljom, odnosno „Barutana“, mnogobrojni lagumi, ogromna pećina gde je sada moderni klub.

U Gornjem gradu se nalazi Dizdareva kula u kojoj je smeštena opservatorija. Često se održavaju i predavanja i kursevi iz raznih oblasti astronomije. Na vrhu se nalaze durbini kojima možete uživati u predivnom pogledu na tvrđavu, ušće Save u Dunav, i Veliko ratno ostrvo. Od interesantnih mesta, u gornjem gradu, gde možete naučiti nešto novo, obići i pogledati Sahat kapiju i Sahat kulu na kojoj se nalazi čuveni časovnik, spoljna i unutrašnja Stambol kapija, Karađorđevu kapiju, kompleks Zindan kapije, Veliki ravelin, Baroknu kapiju, kompleks Zindan kapije, Malu i Kralj kapiju, Jakšićeva kulu, Leopoldovu kapiju, plato sa spomenikom Pobednik , kao i Malo i Veliko Stepenište. Tu su i nedavno obnovljeni prelepi objekti Damad Ali-pašino tube i česma Mehmed Paše Sokolovića. Ukoliko vas zanima umetnost, na malom Kalemegdanu se nalazi Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić“ u kome su dosta česte izložbe, koncerti i slična kulturne manifestacije u Beogradu. Ovde se nalaze i značajni muzeji u Beogradu. Ako ste raspoloženi za posetu, možete svratiti u Galeriju Prirodnjačkog muzeja, koji uvek ima neku zanimljivu postavku o svetu prirode, ili u Vojni muzej koji ima otvorenu izložbu oklopnih vozila i artiljerijskog oružja koji su se koristili u ratovima. U samoj zgradi Vojnog muzeja postoji stalna postavka o istoriji i ratovima na ovim prostorima.

Silazeći ka donjem gradu nailazite na dve, možda i najlepše i najposećenije crkve. Nalaze se jedna iznad druge, a to su crkva Ružica i kapela Svete Petke. Sem prelepog okruženja i lepog uređenja ispred ovih crkvi, u njima možete stvarno naći duhovni mir. Tu su i Jakšićeva kula, Kosturnica branilaca Beograda, a pored velike travnate površine, možete videti arheološko nalazište i ostatke Mitropolitskog dvora, Amam, kapiju Karla VI, Vidin kapiju, Planetarijum, Barutanu, Vojnu kuhinju i Bastion Svetog Jakova. Posebno treba izdvojiti obnovljenu Kulu Nebojša, koja se nalazi, skoro na obali Save.

Obzirom na svoj položaj obično predstavlja početnu tačku sa koje se kreće u istraživanje i obilazak Beograda i gde se organizuju prvi izleti. U blizini se nalaze Kosančićev venac, Saborna crkva, Skadarlija, Kafana „?“, Sava promenada i Beograd na vodi, brojne vinarije Beograda, pivnice, poslastičarnice, ali i galerije, pozorišta, reka Dunav, hoteli Beograda u kojima možete odsesti.

Ukoliko se odlučite na krstarenje rekama vožnja pored Beogradske tvrđave i ostalih nabrojanih mesta će vam pružiti drugačuju perspektivu, videti Beograd sa reka i jedan potpuno novi doživljaj ovog prelepog dela grada.