Kuća sa sunčanim satom

0
Oceni članak

Zemun je jedno od najinteresantnijih delova grada u Beogradu kada su u pitanju kulturno-istorijske znamenitosti i turizam Beograda. Prepun je tajni, misterija, prolaza, laguma, a tu su i reka Dunav, stare kuće i crkve, ambijentalne celine gde su se savršeno uklopili spomenici, parkovi, ali i čuvene zemunske kafane i restorani.

U ovakvom ambijentu na koji bi bile ponosne mnoge prestonice Evrope i sveta, gde i porodična šetnja u ovako uzbudljivom okruženju može biti izuzetno interesantna, svoje mesto je našla i nadaleko poznata građanska kuća koja krasi staro jezgro grada, odnosno Zemuna. U pitanju je Kuća sa sunčanim satom koja ponosno stoji na adresi Glavna 23 i mami poglede prolaznika i posetilaca. Izgrađena je 1823. godine, u stilu klasicizma sa elementima baroka, a dogradnja prema Dubrovačkoj ulici je završena 1908. godine. Namena zgrade je stambeno-poslovna, pa se u prizemlju nalaze poslovni lokali, a sprat je namenjen za stanovanje. Fasada u Duborvačkoj ima na sebi prepoznatljiv stari sunčani sat po kojoj je kuća i dobila naziv, a koji po sunčanim danima pokazuje lokalno vreme. Kolika je retkost pokazuje i činjenica da se u Beogradu na starijim zgradama može pronaći samo još jedan sunčani sat na zgradi “Tanjuga” na Obilićevom vencu. Stari zidni sat je, između ostalih, razlog zbog koga je zgrada proglašena za spomenik kulture. U kući je neko vreme živela poznata grčka trgovačka porodica Ziko, o čijoj pomorskoj angažovanosti govori i grb u obliku sidra koji se nalazi na fasadi zgrade. Sem čuvene trgovačke porodice, u оvоj kući jе živео i umrо Dr. Jоvan Subоtić, pоlitičar i knjižеvnik i jеdan оd najpоznatijih javnih ličnosti XIX vеka, čiju bistu možete videti blizu Muzičkog paviljona na Kalemegdanu. Dodatnu markantnost ovoj prelepoj kući na raskrsnici daje i ugaoni erker naglašava prestižni položaj kuće na lokaciji.

Potrebno je napomenuti da je ova impozantna građevina, čiji se izgled u odnosu na originalni skoro pa nije promenio, nezaobilazna turistička atrakcija prilikom pešačkih tura po starom jezgru Zemuna. Ovo je, obzirom na njen arhitektonsko-urbanistički i kulturno-istorijski značaj, itekako opravdano. Preporučujemo, da ukoliko niste, svratite do Kuće sa sunčanim satom, zastanete na trenutak i pogledate ovaj beogradski biser izbliza koji svedoči o istoriji Zemuna i načinu života u XIX veku.