Ade i plaže Beograda

0
5/5 - (8 votes)

Ade i plaže u Beogradu

Beograd, kao retko koji grad, leži na dve velike međunarodne reke, pa samim tim, ima sreću da ima i veliki broj rečnih ostrva. Neka od njih predstavljaju prave oaze retkih biljaka i životinja, naročito ptica, i to na vrlo bliskoj udaljenosti od centra grada. Guste listopadne šume, prirodni rezervati, izolovani i okruženi velikim rekama, Savom i Dunavom, predstavljaju odlična mesta za rekreaciju i zabavu posetioca, a za retke stanovnike ovih ostrva, aktivan i privlačan način života. Otkrivanje prirode rečnih ostrva, koja je uglavnom netaknuta, može predstavljati pravu avanturu na samo par kilometara od Knez Mihailove, ali i nove mogućnosti kojima se jača turizam Beograda.

Ali Beograd ne oskudeva ni u rečnim ostrvima sa lepim popločanim i betoniranim stazama, putevima i uređenim objektima. Na većini rečnih ostrva postoje uređene staze, gde možete voziti bicikl ili se samo šetati. Priroda Beograda na adama je izdašna, nudi i ribolovcima lokacije sa kojih mogu da “zabace udicu”, a ističu se i kilometri staza, predivni pogledi na reku sa prirodnih terasa. Posebno atraktivan može biti ručak spremljen na vatri na otvorenom u potpuno priridnom ambijentu sa pogledom na grad i reke Beograda. Kao da imate svoj privatni raj u kome se dan polako odvija bez nekog posebnog cilja, sem da se uživa u prirodi i trenutku, a to je lako kao uživati u zalasku sunca.

Naš grad ima 16 rečnih ostrva koja predstavljaju prava utočišta puna čuda prirode i vrlo popularna beogradska izletišta. Možda zbog svoje prostorne izolovanosti, okruženosti moćnim rekama, ili manjih ulaganja u infrastukturu, izlet na adama Beograda zaista predstavlja avanturu. Iako ih Beograđani sve više posećuju, obilaze i podižu splavove i kuće na njima, neka od rečnih ostrva su tajanstvena i misterijama obavijena. Možda zbog nepostojanja struje na ovim ostrvima zabava na ostrvima je uglavnom tokom dana, dok samo na nekim adama, kao što su Bela stena ili Ada Međica, postoje kafanice na kojima se možete zadržati i uveče. Možete se zabaviti na uobičajene načine igrajući odbojku na pesku, fudbal, kartajući se, uz roštilj i piće uz društvo i prijatelje i napraviti jedan neobičan vikend u Beogradu.

Neke ade Beograda, kao što su Ada Ciganlija i Veliko ratno ostrvo, imaju uređene plaže na kojima se može kupati, sunčati i uživati u druženju sa porodicom i prijateljima, dok na Beloj Steni, Baričkoj i Gročanskoj adi postoje plaže koje nisu potpuno sređene. Neuređene plaže na obalama reka ili jezera u Beogradu, često nazivaju i „divlje“ plaže zbog nedostatka spasilačkih ekipa, kola hitne pomoći i infrastukture, pa bi trebalo istaći opasnost kojoj se izlažete posetom ovim plažama, a pogotovu prilikom kupanja u moćnim i jakim strujama kakve ima reka Dunav, ali i Sava. Ipak, i pored navedenih nedostataka, mnogi izletnici osveženje od letnjih vrućina traže na ovim plažama zbog blizine mestu stanovanja, nepostojanja troškova ili pak, iz čiste radoznalosti i uživanja u opasnim ili zabranjenim situacijama.

Najznačajnije rečna ostrva i plaže Beograda su: