Parkovi Beograda

0
5/5 - (8 votes)

Parkovi u Beogradu

Kao deo prirode Beograda uklopljene u urbani deo grada, parkovi su mesta su mesto svakodnevnog odmora, šetnje, igre i rekreacije. Ukoliko želite mir na kome možete na miru čitati novine ili knjigu, hraniti golubove, uživati u prirodnom ambijentu, parkovi Beograda su mesta na kojima se možete prepustiti trenucima odmora. S vremena na vreme, svima prija opuštajuća šetnja platoima i stazama kroz travnjake, okruženi reprezentativnim zelenilom i bujnom vegetacijom, obogaćeno planski raspoređenim spomenicima, fontanama, drvećem ili malim jezercima.

Na više lokacija u gradu parkovi su rekonstruisani, pri čemu su ugrađene nova generacija opreme za dečja igrališta, pa uz nepromenjene veličine parkovi su ostali mesta za odmor i uživanje u dečjoj graji, a na prostranim travnjacima možete raširiti prostirku i paziti na svoje mališane ili samo uživati u lepom danu, kao što to čine stanovnici svih većih evropskih i svetskih metropola. U nekim parkovima postoji igrice ili luna park, koje možete iskoristiti za dodatnu zabavu. Sport i rekreacija su takođe mogući tokom cele godine, pošto su na više mesta postavljene nove sprave, a na jesen u prijatnom okruženju, možete šetati ili džogirati po raznobojnom lišću i istražiti uzbudljive staze, i na taj način se relaksirati i opustiti telo i dušu .

Ukoliko želite da se dodatno opustite, ili vam nedostaje još ideja za dan ili vikend u parku, uz više parkova postoje manastiri i crkve koje možete obići. Najposećenije su crkva Sv. Marka kod Tašmajdana, Crkva Svetog Petra i Pavla u Topčideru, crkve Ružica i Sv.Petke u blizini Kalemegdana, kao i manastir Sv. Arhangela Gavrila u Zemunskom parku.

Slični parkovima, ali sa znatno manje zelenila su i trgovi Beograda, čijim obilaskom, pred kraj izleta, možete svratiti u neki od brojinih restorana, ručati, ili svratiti na kafu uz sladoled i kolače. Na kraju dana možete uživati u funkcionalnoj rasveti, i izabrati park kao punopravno mesto za odmor i boravak u prirodi. 

Poznati parkovi i vrtovi Beograda su:

Mišljenja smo da treba pomenuti i da se na Vrače brdu iznad Lazarevca nalazi: