Manastir Fenek

0
5/5 - (7 votes)

Mnogi se tokom vikenda ili odmora zažele obilaska poznatih izletišta oko Beograda, ali i mira i tišine, istraživanju grada.  Kulturno nasleđe je raznovrsno, istorija bogata i uzbudljiva, pa je bar u okolini grada uvek dovoljno mesta za razgledanje. Ako se odlučite za opštinu Surčin, gde reka Sava i kraj oko nje prošarane gustim šumama pružaju idealne uslove za interesantne turističke ture, a interesuje vas prošlost i kultura preporučili bi vam da krenete od pozunatog manastira Fenek.

Manastir Fenek nalazi se u selu Jakovo na teritoriji opštine Surčin, odnosno na teritoriji Beograda, ali spada u grupu fruškogorskih manastira i ubraja u njih zboz svoje istorijske povezanosti. Objašnjenje o teritorijalnoj odvojenosti je da je manastir spušten sa Fruške Gore bliže Savi da bi se našlo bliže onima koji prelaze granicu. Manastir je posvećen svetoj mučenici Paraskevi, a sagrađen je u XV veku u duhu srednjovekovne arhitekture. Sagradili su ga Stefan i Angelija Branković. Manastirska kapela sagrađena je nad bunarom koji se pretpostavlja da je sagradila Angelija Branković. Postoje i zapisi o čudotvornoj lekovitosti vode sa tog bunara. Kao i mnogi beogradski manastiri i pravoslavni hramovi više puta je rušen i obnavljan.

Do njega možete stići putem iz Surčina, gde se u centru Jakova skrene desno, a onda se posle par stotina metara skrene desno, prateći putokaz. Ovde parking u Beogradu ne predstavlja nikakav problem, pošto postoji parking manastira koji je dovoljan za sve posetioce. Ugledaćete manastirsku kapiju koja će vas pustiti u manastirsko dvorište. U okviru manastira nalazi se stara i nova crkva. Tu možete videti stari ikonostas sa identičnim ikonama.

Za ovaj manastir vezuju se važni istorijski događaji kao što je sastanak kneza Aleksa Nenadovića i austrijskog cara Josifa II u XVIII veku, kao i poseta Karađorđa posle propasti prvog srpskog ustanka o čemu govori spomen ploča. Zbog svog istorijskog značaja i povezanosti sa pravoslavljem i srpskom istorijom, ali i činjenice da je proglašen za kulturno dobro od velikog značaja, trebalo bi ga posetiti. U manastiru je do 2006. boravilo žensko monaštvo, dok ga sada nastanjuje muško monaštvo.