Reke Beograda

0
5/5 - (6 votes)

Reke u Beogradu

Nijedan grad u Evropi nema položaj i prirodu na dve velike i nekoliko manjih reka, velikom broju potoka, rečica i kanala, kao i desetinu jezera, kao Beograd. Takvim turističkim potencijalom mogli bi da se ponose i veći i razvijeniji gradovi, jer osetiti duh Beograda sa reka je neponovljiv doživljaj  za posetioce i za stanovnike grada. Odlazak na reke Beograda predstavlja odličan način da se provede slobodno vreme, jer čak i kratki periodi pored vode imaju umirujući efekat na većinu ljudi.

Možete uživati u vožnji gliserima, skuterima, čamcima i skijanju na vodi, kupati se, roniti ili pecati. Reke u Beogradu pružaju i mogućnost avantura, kao što su vožnje kanuima ili kajacima, ali i učestovanja u regatama, turističkim obilascima grada i okoline, i krstarenju rekama. Ukoliko želite da vidite grad i reke Beograda iz vazduha, možete se voziti i balonom.

Najpopularnija su krstarenja rekom, koja se organizuju u popodnevnim i večernjim časovima, a često su praćena večerom i muzikom. Možete čuti priče o Beogradu, Dunavu, Savi, beogradskim mostovima, a krstarenja obično traju dva do tri sata. Panoramska razgledanja su najlepša po lepom vremenu kada se sa platformi brodova mogu razgledati znamenitosti Beograda, ali i zanimljive lokacije u okolini grada.

Dunav, Sava i reke u blizini Beograda pružaju odličnu osnovu za mnoge ekosisteme, koji podupiru ekoturizam Beograda, ali i sportsko-rekreativne aktivnosti. Povećano zanimanje za, istraživanje voda oko Ušća, reke u okolini Beograda, rečna ostrva, ali i oblasti u okruženju, treba iskoristiti za organizovanje izleta na beogradska izletišta.

Dobar primer su izleti koje je pravila opština Surčin, koji su kretali sa pristana u Bloku 45 i idu do pristana u Surčinu, a zatim se obilaze zanimljiva turistička mesta ove opštine, uključujući nautičko selo, uz ručak u jednom od restorana na Savi.

Sledeći primeri su kanu avantura u Obrenovcu, izleti brodovima do Bele stene, arheološkog nalazišta u Vinči, obilazak Paradajz ostrva ili kratka vožnja brodićem do Ade Međice. Na ovako organizovanim izletima, beogradske reke i izletišta su glavni turistički resursi koji mogu da obezbede lepe rečne pejzaže i „urbanu“ divljinu za ljubitelje prirode koji mogu posmatrati ptice, ali i za umetnike, avanturiste i izletnike.

Osim samih vodenih površina, samo na Savi i Dunavu postoji oko 270 kilometara obale, tako da je dužina beogradskog priobalja približna dužini crnogorskog primorja, što svakako predstavlja veliku turističku prednost Beograda. Obale reka su atraktivna mesta i za restorane i kafiće na vodi, ali i smeštaj. Imaju interesantan pogled i opuštenu atmosferu za razgovor uz piće, sladoled ili večeru, smeštaj ili neku drugu aktivnost.

A kad padne noć, ritam Beograda se menja. Noćni život se u velikoj meri odvija na splavovima postavljenim uz obale velikih reka i vrlo su privlačna za strane turiste koje privlači dobar provod. Osim ugostiteljske ponude, sa reka se može otići u u šoping ili obići mnogobrojni kulturno-istorijski spomenici.

Obnovljeno interesovanje za festivalima koji se organizuju na rekama ili njenim obalama, kao što su Karneval brodova, Beogradska regata ili Fish fest, daju podsticaj za nove ideje i manifestacije koje se mogu napraviti na rekama, a koje će dodatno povećati ulogu koje reke igraju u turizmu grada.

Najpoznatije reke Beograda su:

Ovde ćemo pomenuti i čuveni vodopad koji se nalazi na reci Pruten i koji nosi isto ime.