Božićeva kuća – Muzej pozorišne umetnosti

0
Oceni članak

Na Dorćolu se nalaze brojne stare kuće u Beogradu i autentične ambijentalne celine u kojima možete uživati tokom cele godine. Jedna od najpoznatijih starih kuća, građena u osmanlijskom stilu nalazi se u ovom predivnom delu Beograda. Odmah ispod Studentskog parka i Etnografskog muzeja, u miru Dositejevog liceja nalazi se porodični dom trgovca Božića, proglašen za spomenik kulture od velikog značaja.

Dom se nalazi u Gospodar Jevremovoj 19, odmah pored Vukovog i Dositejevog muzeja sa kojim deli isto dvorište. Kuća je podignuta na temeljima stare turske kuće koja je bila sagrađena polovinom XVIII veka, a sam Božićev dom je sagrađen 1836. godine. Temelji kuće su izuzetne debljine (1,8 metara) sa jakom gvozdenom armaturom, čime se učvrstila kuća pošto je područje na padini, na kojoj je sagrađena, bilo poznato po toku nekoliko podzemnih potoka.  Ulaz u kuću je sa, u to vreme, glavne ulice u Beogradu, koji time pokazuje otklon od turskog stila koji su obično ulaze u svoje domove stavljali dublje u dvorišta. Dodatno, Božić ja dao da se sagradi, i sada vidljivi, isturen trem sa trouglastim reljefnim ukrasnim prostorom (timpanon) iznad vrata, kako bi naglasio prisniju vezu privatnog i javnog života. Trem je sa polukružnim stubovima i lučnim prolazom, a odatle se ulazi u predvorje koje se nastavlja na hol. U unutrašnjosti se ističe lepo osvetljen i prema dvorištu izbačen prostor za primanje, odnosno divanhana. Ona se nastavlja na predsoblje iz koga se sa obe strane nalaze po tri sobe. Zanimljiva je i visina ragastova sobnih vrata koji su visine oko 1,65 metara. Po mišljenju stručnjaka, urađeni su da bi se saginjanjem posetilaca iskazalo poštovanje gospodinu Božiću. Vlasnik kuće je do 1920. bio Rista Hadži Popović, a onda je do 1951. godine bila slikarski atelje i kuća u kojoj su stvarali i živeli poznati beogradski umetnici. Tada se u nju se useljava i do dan danas ostaje Muzej pozorišne umetnosti.

Miloje G. Božić je trgovac rođen u selu Čumić kod Kragujevca. Svoj posao u trgovini svinjama je proširio u Beogradu. Bio je uspešan trgovac kome se kao partner nametnuo knez Miloš Obrenović koji je nezasluženo prisvojio veći deo profita u poslu, a mešao se i u privatni život g. Božića time što mu je naredio da svoju ćerku uda za svog brata od tetke. Božić je svesrdno pomagao dolazak dinastije Karađorđević na vlast.  Po dolasku na vlast Aleksandra Karađorđevića, jedno vreme je uživao u miru, ali se on završio vraćanjem Miloša Obrenovića na vlast. Božić je, neposredno posle ponovnog vraćanja Obrenovića na vlast, bio prinuđen da sa porodicom napusti svoj dom. U tom dinastičkom previranju i ratnim događajima, čuvenoj porodici Božić, kao i samom Miloju G. Božiću, se gubi svaki trag.

U blizini Božićeve kuće nalaze se drugi značajni objekti, ali i poznati restorani Beograda, kafići, kafane, lepe vinarije Beograda. Ovaj divni deo Dorćola gde se na svakom koraku vidi staro jezgro grada prepuno gde je istorija i kultura Beograda značajni deo svakodnevnog života, veoma je važan za turizam Beograda. Porodična šetnja i obilazak uopšte, kao i prenoćište je nešto veoma interesantno u delu grada koji je spoj tradicije  i modernog gde se Begrađani rado okupljaju, a turisti iznova oduševljavaju.