Novi dvor

0
5/5 - (6 votes)

Novi dvor

Šetnja po centru grada je za mnoge prava relaksacija. Često se u hodu pogledaju zanimljivi izlozi pošto je cela pešačka zona i glavne ulice potez vrlo popularan za šoping. Ako ovome dodamo činjenicu da uz malo truda možemo da uživamo u prelepoj arhitekturi objekata koji poboljšavaju lepotu Beograda, a koji su spomenici značajnih događaja, epoha iz prošlosti koji pokazuju kako je dramatična bila istorija Beograda, onda čitava šetnja poprima obrise koji mogu da upotpune i naprave jedan interesantan dan.

Ako se odlučite na ovaj korak kako biste učinili da vam vreme brže prođe i  učinili dan zanimljivijim, obiđite monumentalnu zgradu Novog dvora na Andrićevom vencu, koja se nalazi pored zgrade Starog dvora, odnosno Skupštine grada. Novi i Stari dvor čine jedinstvenu i autentičnu arhitektonsko-urbanističku, odnosno kompleks dvorova na Terazijama i vrlo su značajne za turizam Beograda pogotovu sa okolnim objektima, prvenstveno zgradom Skupštine Srbije. Popularni i uređeni parkovi Beograda koji se nalaze između i oko ovih rezidencijalnih objekata dodatno doprinose atraktivnosti čitave oblasti koja postaje nezaobilazna u turama obilaska grada koje se često organizuju peške ili otvorenim autobusima.

Sama zgrada Novog dvora je građena u periodu od 1911. godine do 1922. godine za potrebe dvora kralja Petra I Karađorđevića. Gradnja je prekidana, a zgrada rušena zbog stalnih ratova koji su izbijali u ovom periodu. Pošto je kralj Petar I Karađorđević umro 1921. godine pre završetka gradnje u njega se 1922. godine uselio kralja Aleksandar Karađorđević. Zdanje je projektovano u akademskom maniru sa elementima renesansne i barokne arhitekture, fasade ka ulicama deluju prilično mirno, dok je fasada zgrade okrenuta ka vrtu malo gracioznija, a zgrada ima i karakteristični ugaoni kube. Unutrašnjost zgrade se sastoji od podruma, suterena i dva sprata, a dvor je do ubistva kralja Aleksandra 1934. godine u Marseju služila kao zvanična rezidencija kralja, posle čega je ovde uređena postavka Muzeja kneza Pavla. Posle Drugog svetskog rata urađena je rekonstrukcija, kada je Novi dvor proširen ka Starom dvoru,  urađene nove fasade, svečana sala i novi ulaz koji je istaknut ovalnim tremom. Enterijer dvora je oplemenjen i vrednim umetničkim delima koju čine skulpture, slike i dela primenjene umetnosti značajnih umetnika poput Petra Lubarde, Tome Rosandić, Mila Milunovića i drugih, ali i koje su predsednici države dobijali kao poklone od državnika koji su dolazili u posete, pošto se danas u zgradi nalazi Predsedništvo Republike Srbije. Značajno je pomenuti i biblioteku koja se ovde nalazi, a poseduje veliki broj značajnih, skupocenih i retkih naslova. Zgrada ima pet salona koji su odeljeni su po bojama i veličinama. Najmalnji je Plavi salon, a pored njega je Zeleni salon u kojima Predsednik prima važne državnike i delegacije. Žuti salon” namenjen je za više gostiju i u njemu ima mesta za preko dvadeset ljudi. Odmah do njega je Ružičasti salon, a zatim i Ohridski salon. Pošto je u pitanju jedno od najuspešnijih ostvarenja arhitekte Stojana Titelbaha, ali i zbog svoji istorijskih i urbansitičko-arhitektonskih  vrednosti proglašena je za spomenik kulture.