Muzej automobila – Moderna garaža

0
Oceni članak

Ako mislite o načinu kako da provedete zanimljiv i neobičan dan u Beogradu, na raspolaganju vam je zaista pregršt ideja. Jedna od njih je da se malo vratite u prošlost i posetite jednu lepu građevinu u samom centru grada, odnosno u ulici Majke Jevrosime. U pitanju je zgrada Moderne garaže koja je izgrađena pre skoro jednog veka, tačnije 1929. godine, kao prva moderna garaža i prvi takav objekat u Beogradu i Balkanu koja je imala tehničke kapacitete za parkiranje, servisiranje i održavanje automobila i uspešno je parirala sličnim građevinama u Evropi. Sagrađen je u vidu hale sa upečatljivim i monumentalnim ulazom iznad koga se nalaze skulpture, i fasadom koja je izgrađena simetrično u odnosu na ulaz i zbog svega nabrojanog je proglašen za spomenik kulture.

Imajući u vidu da se spomenici štite pravilom da se mogu koristiti u svrhe koje su u saglasju sa osnovnom namenom, a obzirom da je duži period bio centar auto dešavanja u gradu odlučeno je da se ovde smesti Muzej automobila. Ovo je realizovano 1994. godine kada je osnovan i ovde premešten deo zbirke Bratislava Petkovića, vlasnika zbirke i kolekcionara istorijski značajnih automobile, ali i obimne arhive o razvoju domaćeg automobilizma. Muzeji u Beogradu su ovime znatno obogatili svoju ponudu i poboljšali svoju atraktivnost. U unutrašnjosti muzeja su prvenstveno raspoređeno oko 40 automobila, uglavnom iz perioda između 50-ih i 70-ih godina XX veka, ali su izloženi i znatno stariji primerci poput francuskog automobila Marot-Gardon iz 1897. godine. Osim automobila ovde možete videte i kako su izgledale nekadašnje pumpe, fenjeri, trube, stari aparati za naplatu parkinga, alati, ali i registarske tablice, reklame, postere, fotografije i slično.

Verujemo da ćete uživati u ovoj divnoj kolekciji i pričati prijateljima i porodici kako beogradski muzeji imaju fantastične ideje, koji doprinose tome da se nauči i doživi nešto novo i lepo. Više informacija o Muzeju automobila, radnom vremenu, kontakt podacima, kao i fotografije možete pogledati na sajtu, ali i Instagram i Facebook nalozima muzeja.