Crkva Svete Petke u Surčinu

0
Oceni članak

Obilazak znamenitosti grada koje se nalaze na teritorijama centralnih gradskih opština ponekad zameniti obilaskom prigradskih opština koje imaju podjednako zanimljivu turističku ponudu. Pa se tako mnoga interesantna beogradska izletišta, restorani, spomenici, crkve i manastiri u Beogradu nalaze u Surčinu gde možete provesti jedan lep dan. Upravo ovde u Surčinu mnoge crkve u Beogradu imaju status kulturnog dobra pa je lepo posetiti ih i naučiti nešto novo o istoriji i kulturi našag grada.

Crkva Svete Petke u Surčinu se nalazi u samom centru u Vojvođanskoj ulici. Izgrađena je još u XVIII veku, tačnije 1777. godine na temeljima još starije crkve koja je bila izgrađena od drveta. Izgrađena je u baroknom stilu, a nadaleko vidljiv je zvonik koji se ističe. Ikonostas je urađen takođe u baroknom stilu, pozlaćen je, a 37 ikona koje se nalaze na ikonostasu je naslikao Stefan Gavrilović, vrlo poznati slikar tog vremena, u periodu od 1807. godine do 1809. godine. Oslikavanje zidova crkve je usledilo 1811. godine, a oslikao ih je  takođe poznati slikar Konstantin Pantelić. Ova dva značajna slikara su ostavili poznata umetnička dela u XVIII i XIX veku, uključujući i dela koja se nalaze u crkvi Svete Petke u Surčinu koja predstavljaju značajna likovna ostvarenja. Pored njih crkva poseduje i veliku arhivu, matične knjige rođenih, venčanih i umrlih od 1766. godine pa do današnjih dana, kao i veliki broj štampanih knjiga iz XVIII i XIX veka. Pored umetničkih dela i arhivske građe čitav kompleks oko crkve ima veliku kulturno-istorijsku vrednost koji svedoči o opštim istorijskim, društvenim i političkim prilikama ovog dela Srema, pa je proglašena za spomenik kulture.

Obilaskom ove divne crkve, ali i ostalih znamenitosti u okolini steći ćete nova saznanja i uvideti da izlet na lepim lokacijama Beograda se možete posmatrati na nešto drugačiji način od uobičajenog.