Kafana Znak pitanja

0
5/5 - (2 votes)

Upoznavanje Beograda i njegovih znamenitosti obično kreće od centra grada, a onda se obilasci i bitna mesta skoro koncentričnim krugovima šire ka periferiji. Zato i sve ture kreću od Starog grada i delova oko Trga Republike i Knez Mihailovom ka Beogradskoj tvrđavi i dalje ka Sabornoj crkvi, Konaku kneginje Ljubice. Ceo ovaj kraj je vrlo popularan i nezaobilazan prilikom prijatnih šetnji kroz grad. Upravo na ovom potezu se nalazi najstarija kafana Beograda, kulturno dobro i mesto gde možete sesti da se odmorite i svratite na ručak ili večeru.

Zgrada je podignuta 1823. godine po nalogu kneza Miloša, a sazidao ju je čuveni Naum Ičko. Sazidana je u balkanskom stilu kao tipična gradska kuća sa početka XIX veka. Ima podrum, prizemlje i sprat, a iza građevine se nalazi dvorište. Kada su kafane u Beogradu u pitanju, bila je i ostala kao najčuvenija kafana u kojoj su se još od XIX veka okupljale značajne ličnosti iz javnog života. Jedno vreme je nosila naziv „Ećim-Tomina kafana“, pa „Kod pastira“, a onde su vlasnici pokušali da joj daju ime „Kod Saborne crkve“ što nije naišlo na odobrenje crkvenih i državnih vlasti, pa je odlučeno da se stavi znak „?“ do okončanja spora. Taj naziv nosi do dan danas. Zgrada je posle II svetskog rata proglašena za spomenik kulture.

Kafana je uvek imala specifičnu atmosferu, bez obzira da li se odlučite da sednete na stolove na ispred kafane, unutrašnji deo ili pak baštu iza kafane. Jelovnik je bogat i sadrži veliki broj uglavnom tradicionalnih jela, kao i karta pića koja sadrži veliki izbor kvalitetnih vina, rakija, piva domaćih proizvođača, ali i bezalkoholnih pića, a izbor jela i pića možete pogledati ovde, a više o kafani „?“ možete pogledati na zvaničnom sajtu, kao i Instagram i Facebook stranama.