Crkva Svetog Save u Bečmenu

0
Oceni članak

Kako bi izlet ili mini odmor bio zanimljiviji, prilikom obilaska lepih mesta u prirodi i izletišta, može da se uključi i posetu popularnim restoranima, ali i obilazak kulturno – istorijskih spomenika, kao što su crkve i manastiri u Beogradu. Ukoliko plan za lepo proveden dan uzima u obzir opštinu Surčin treba spomenuti da se tamo nalaze brojne značajne crkve u Beogradu od kojih je najveći broj proglašen za kulturna dobra.

Jedna od njih je i crkva Svetog Save u Bečmenu koja je podignuta u XIX veku, tačnije 1845. godine. Izgrađena je kao jednobrodna crkva u tada rasprostranjenom stilu klasicizma, ali poseduje i elemente baroknog stila. Posebno se ističe trospratni zvonik koji dominira sremskim ravničarskim krajem i izdaleka se vidi. Ikonostas koji je urađen u XIX veku nažalost nije sačuvan do današnjih dana. Crkva je kao kulturno dobro proglašena za spomenik kulture.

Sem crkve Svetog Save u Bečmenu, u blizini je i čuveni manastir Fenek, ali i druge poznate crkve kao što su crkve u centru Surčina, Jakovu, Progaru, Boljevcima, Dobanovcima, tako da ako vas interesuje obilazak verskih objekata u Surčinu ćete imati dosta objekata za posetu.