Manastir Pavlovac

0

Manastir je izgrađen u XV veku  po naredbi despota Stefana Lazarevića. Rušen je i spaljivan više puta, a obnavljen je dva puta u XVI i XX veku. On pripada grupi od četiri manastira (manastir Pavlovac, manastir Kasteljan, manastir Tresije i manastir Velika Ivanča) kojima je Despot Stefan vrhove planine Kosmaj stavio pod zaštitu svetog krsta. Manastir je posvećen Svetom Nikoli. Građen je od lomljenog kamena i živog kreča. U temeljima crkve nalaze se mošti monaškog bratstva koje su Turci ubili posle poslednje liturgije patrijarha Arsenija Čarnojevića pred prelazak sa narodom u Ugarsku 1690. godine.

Kada naiđete sa puta prema manastiru prvo ćete naići na česmu i kameni sarkofag. Posle toga ugledaćete mali konak dok ćete crkvu i srušene delove manastira ugledati tek kada obiđete brežuljak koji se nalazi iznad njih. Sem crkve i konaka predpostavlja se da je tu bio i letnjikovac despota Stefana Lazarevića na severnoj strani od crkve od koga su ostali samo ostaci. Pored toga što je ovaj manastir bio jedno od omiljenih mesta despota Stefana Lazarevića u njemu se razvijao centar srpske duhovnosti, pismenosti i kulture. U ovom manastiru prevođene su knjige sa stanih jezika i školovali su se i opismenjavali kako monasi tako i vernici.

Dobio je ime po pavlovačkom potoku koji teče ispod manastira. Listopadne šume oko manastira koje području gde se crkva i manastir nalaze pružaju hlad i ujedno dodatno ulepšavaju ovaj predeo u kome priroda Beograda pokazuje svu svoju lepotu. Planina Kosmaj, čak i kada su sušne godine, oko manastira nudi posetiocima sve nijanse zelene boje koje se prelivaju.

Ovaj manastir treba svakako posetiti, bilo da ste krenuli baš u njega, ili su beogradski manastiri Kosmaja vaš cilj ili ste samo u prolazu dok obilazite izletišta u blizini Beograda. Kao i u svim kosmajskim manastirima i u njemu možete uživati kako u prirodi tako i u duhovnosti koja nudi ovaj manastir i na taj način naučiti nešto novo o prošlosti i provesti jedan lep dan u Beogradu. Manastir Pavlovac nalazi se na teritoriji opštine Mladenovac, na obroncima Kosmaja u selu Koraćica. Do njega možete stići putem Mladenovac – Sopot. Sa glavnog puta treba da skrenete levo kod obeležene table ako idete iz Mladenovca. U blizini se nalaze bazeni Tenesi, manastir Kasteljan, spomenici na Kosmaju, a ukoliko se odlučite na malo duži boravak, smeštaj ovde možete naći na nekoliko mesta.