Manastir Pavlovac

0
5/5 - (6 votes)

Manastir Pavlovac

Manastir je izgrađen u XV veku  po naredbi despota Stefana Lazarevića. Rušen je i spaljivan više puta, a obnavljen je dva puta u XVI i XX veku. On pripada grupi od četiri manastira  kojima je Despot Stefan vrhove planine Kosmaj stavio pod zaštitu svetog krsta. Ta četiti manastira su Pavlovac, Kasteljan, Tresije i Velika Ivanča. Manastir Pavlovac je posvećen Svetom Nikoli, a građen je od lomljenog kamena i živog kreča. U temeljima crkve nalaze se mošti monaškog bratstva. NJih su Turci ubili posle poslednje liturgije patrijarha Arsenija Čarnojevića pred prelazak sa narodom u Ugarsku 1690. godine.

Kada naiđete sa puta prema manastiru prvo ćete naići na česmu i kameni sarkofag. Posle toga ugledaćete mali konak dok ćete crkvu i srušene delove manastira ugledati tek kada obiđete brežuljak koji se nalazi iznad njih. Sem crkve i konaka pretpostavlja se da je tu bio i letnjikovac despota Stefana Lazarevića. NJegov položaj je verovatno na severnoj strani od crkve od koga su ostali samo ostaci. Pored toga što je ovaj manastir bio jedno od omiljenih mesta despota Stefana Lazarevića u njemu se razvijao centar srpske duhovnosti, pismenosti i kulture. U ovom manastiru prevođene su knjige sa stanih jezika i školovali su se i opismenjavali kako monasi tako i vernici.

Dobio je ime po pavlovačkom potoku koji teče ispod manastira. Listopadne šume oko manastira koje području gde se  nalazi manastir nalaze pružaju prijatan hlad. Ujedno i dodatno ulepšavaju ovaj predeo u kome priroda Beograda pokazuje svu svoju lepotu. Planina Kosmaj, čak i kada su sušne godine, oko manastira nudi posetiocima sve nijanse zelene boje koje se prelivaju.

Ovaj manastir treba svakako posetiti, bilo da ste krenuli baš u njega, ili su beogradski manastiri na Kosmaju vaš cilj. Čak iako ste samo u prolazu dok obilazite izletišta u blizini Beograda. Kao i u svim kosmajskim manastirima i u njemu možete uživati kako u prirodi tako i u duhovnosti koja nudi ovaj manastir i na taj način naučiti nešto novo o prošlosti i provesti jedan lep dan u Beogradu. Manastir Pavlovac nalazi se na teritoriji opštine Mladenovac, na obroncima Kosmaja u selu Koraćica. Do njega možete stići putem MladenovacSopot. Sa glavnog puta treba da skrenete levo kod obeležene table ako idete iz Mladenovca. U blizini se nalaze bazeni Tenesi, manastir Kasteljan, spomenici na Kosmaju, a ukoliko se odlučite na malo duži boravak, smeštaj ovde možete naći na nekoliko mesta.

Šta posetiti u blizini…

Prelepa izletišta u blizini Beograda - planina Kosmaj

Kosmaj

Bujne šume, nezagađena priroda Beograda, izvori pitke vode i čist vazduh, su kvaliteti kojima obiluje ovo područje.Predeli ove planine stavljeni pod zaštitu države, kao značajno prirodno dobro.

Bazeni Tenesi

Okruženi zelenilom bazeni su pravo mesto za relaksaciju. Tenesi ima četiri bazena, cene su pristupačne, a u cenu ulaznice ulazi i ležaljka sa suncobranom.

Jedan od najlepših manastira u Beogradu - Tresije

Manastir Tresije

Smatra se da je manastir Tresije nastao krajem XIII i početkom XIV veka. On pripada grupi od četiri manastira kojima je Despot Stefan vrhove planine Kosmaj stavio pod zaštitu svetog krsta.