Crkva Svetog Nikole u Ostružnici

0
Oceni članak

Idući Savskom magistralom koja prolazi pored Ade i ide ka Obrenovcu i dalje, na par kilometara od Ade gde se prave mnogi lepi izleti, nailazi se na poznato mesto Ostružnica. Ovde, već malo izvan centra se nalaze mnoge lepote prirode, a blizina Save čini celu oblast privlačnom kao izbor za jedan lep dan u Beogradu. Ostružnice ja poznata po svom značaju kao deo oblasti gde su se okupljali ustanici za vreme Prvog srpskog ustanka, ali i kao mesto u kome se održala velika narodna skupština na Veliku Subotu 1804. godine koju je sazvao Karađorđe. Ovde je 1805. godine osnovana i prva prava osnovna škola u Srbiji, a iako je kasnije gubila pomalo na svom značaju, ovde je čak i knez Miloš podigao pravoslavni hram, odnosno svoju zadužbinu koja na naš ponos i dalje postoji.

U pitanju je crkva Svetog Nikole, koja je izgrađena u periodu od davnih 1831. godine do 1833. godine, pa je smatraju najstarijom crkvom u široj okolini Beograda. Sagrađena je na temeljima stare crkve brvnare, a krase je odlike kakve su uglavnom imale crkve i manastiri zidani u vreme obnove Srbije u periodu vladavine kneza Miloša. Proglašena je za spomenik kulture., a posebnu vrednost ima crkveni fond sastavljen od starih ikona, knjiga i ostalih predmeta od velikog značaja. 

Crkva je uočljiva izdaleka svojim koloritom i savršeno se uklapa u okolinu u centru Ostružnice. Unutrašnjost je predivno oslikana, odiše mirom i spokojem, pa će obilazak ove crkve i ostalih značajnih objekata u okolini biti od važnosti za upoznavanjem istorije i kulture našeg grada i zemlje.