Kapetan Mišino zdanje

0
Oceni članak

U delu pešačke zone u centru grada na mestu stare okretnice trolejbusa, u blizini Akademskog platoa i Knez Mihailove ulice, ponosno stoji jedan od najraskošnijih palata Beograda. U ovom kraju koji je početkom XXI veka potpuno promenio izgled pretvarajući prometne ulice u pešačku zonu, dolazite do Kapetan Mišinog zdanja, zgrade koja je označavala prekretnicu u arhitekturi grada pre 2 veka i kao takva proglašena je za spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Zgrada se nalazi u Studentskoj ulici 1, gradnja je trajala od 1857. godine do 1863. godine, a iz sadašnje perspektive predstavlja svedočanstvo o tome kako se staro jezgro grada Beograda transformiše iz jednog gradića sa vidiljivim uticajem orijentalne arhitekture u jednu modernu evropsku i svetsku metropolu. Želja Kapetan Miše bila da sagradi lepu porodičnu kuću za svoju ćerku i njenog muža Đorđa Karađorđevića da iz nje vladaju Srbijom. Pošto su se okolnosti promenile i Obrenovići zavladali Srbijom, namena kuće je takođe promenjena, pa ju je Kapetan Miša zaveštao Srbiji. Odmah po završetku izgradnje u nju se uselila Velika škola, pa ministrastvo prosvete, Realka, Narodni muzej i Narodna biblioteka. Beograđani koji su prolazeći pored ove lepe zgrade oduševljeno gledali u raskošne detalje i ukrase na fasadi brzo su je prozvali „venecijanska palata“. Na njoj se ističu i statue Apolona (grči bog svetlosti, mzike, medicine …) i Minerve (rimska boginja zanatlija i umetnika). Kao jedna od najviših zgrada u Beogradu, na vrhu postoji osmatračnica sa koja se video skoro ceo Beograd, u kojoj je u to veme boravio stalno stražar i upozoravao na požare u Beogradu. Od nedavno ova zgrada je u okviru Arheološke zbirke dobila i Nesmina, beogradsku mumiju koju je 1888. godine, u Luksoru, kupio Hadži Pavle Riđički i poklonio Narodnom muzeju.

Kapetan Miša Anastasijević (1803 – 1885) je rođen u Poreču u istočnoj Srbiji. U ranom detinjstvu je ostao bez roditelja, pa ga je podigla maćeha. Ona je postigla dogovor sa lokalnim trgovcem da vodi i trgovinu Mišinog oca, a da zaradu dele. Posao je cvetao, bilo je novca za Mišino školovanje, koji ubrzo posle postaje u mestu učitelj, zatim carinik i nadzornik na skeli, a nedugo zatim počinje da se bevi trgovinom. Posle ženidbe, Miša, kao jedan od najbogatijih trgovaca u Srbiji se sprijeteljio sa Milošem Obrenovićem, povećava svoje bogatstvo, trguje solju, kontroliše promet Dunavom od Beograda do ušća. Kasnije, Kapetan Miša Atanasijević pokušava da zeta Đorđa Karađorđevića, za koga se udala njegova najmlađa ćerka dovede na vlast, umesto vladajućeg Aleksandra Karađorđevića i troši ogromnu svotu novca za taj naum. Pošto je preglasan na Svetoandrejskoj skupštii (kojom je predsedavao) i na vlast vraćeni Obrenovići. Obrenovići nisu zaboravili Kapetan Mišinu izdaju, uskraćuju mu državnu pomoć, a on se povlači u Rumuniju, povremeno dolazi u Beograd da obiđe najmilije. Umire u Rumuniji 1885. godine.

Kako bi odmor u Beogradu ili porodična šetnja po ovom kraju ostali u sećanju, sem zgrade Kapetan Mišinog zdanja u blizini se nalaze glavne trgovačke ulice, popularni kafići u centru grada, lepe vinarije Beograda, parkovi, poznati restorani Beograda. Tu su i muzeji u Beogradu, galerije, a i prenoćište za svačiji ukus se može naći skoro na svakom koraku.