Spomenik na mestu smrti Despota Stefana Lazarevića

0

Po Beogradu i Srbiji su skoro na svakom koraku raspoređena spomen obeležja koja označavaju značajna mesta i ličnosti iz istorije i kulture našeg naroda. Na mirnom mestu u kraju podno Kosmaja, po kome je voleo da provodi vreme loveći divljač, nalazi se kameni beleg na mestu gde je stradao jedan od naših najznačajnijih vladara.

Despot Stefan Lazarević je rođen 1377. godine u Kruševcu, kao sin kneza Lazara i kneginje Milice koji je posle smrti svoga oca u Kosovskom boju imao 12 godina. Sa 16 godina mu je kneginja Milica predala vlast i povukla se u manastir Ljubostinja, a Stefan je kao knez priznao vlast sultana bajazita i dugo ratovao u ime Otomanske carevine. Posle turskog poraza kod Ankare 1402. godine, i smrti Bajazita I, prišao je Vizantiji i dobio titulu despota.  Pošto je ušao u vazalske odnose sa Ugarskim kraljem Despot Stefan je je dobio na poklon oko 1403. godine grad Beograd. Bio je opčinjen lepotom Beograda i ubrzo je uspeo da od malog razrušenog gradića napravi savremenu evropsku prestonicu. Ostao je zapamćen i po tome što je njegova zadužbina manastir Manasija (nekada Resava), bila je umetničko stecište slikara, pisaca i ostalih stvaralaca srednjovekovne Evrope. Ovde je organizovao Resavsku prepisivačku školu, evropski centar za prepisivanje i prevođenje knjiga. Imao je ogromnu biblioteku, a i sam se bavio pisanjem.

Umro je, najverovatnije od moždanog udara, tokom lova na padinama Kosmaja, u selu Crkvine u Mladenovcu. U okviru crkve svetog proroka Ilije nalazi se obeležje na mestu gde je umro naš veliki vladar Despot Stefan Lazarević. Spomenik je napravljen u obliki obeliska kako bi se naglasila dostojanstvena i plemenita vladavina, besmrtnost njegove duše, ali i izvršilo podsećanje na njegovu fizičku veličinu. Podigli su ga najbliži prijatelji i saradnici ispisujući po njemu najlepše stihove i poruke odanosti, poštovanja i iskrene ljubavi. Spomenik na mestu smrti despota Stefana Lazarevića, kao jedan od najznačajnijih spomenika, ali i jedinstvenog sadržaja predstavlja važan objekat za istraživanje istorije i umetnosti Beograda, ali i Srbije iz vremena srednjeg veka. Zaštićen je 1979. godine kao spomenik kulture od izuzetnog značaja za državu.

Kada se planiraju izleti, svakako u jednom trenutku treba pomisliti na kulturno nasleđe grada i na ovaj spomenik blizu Kosmaja, jednog od najlepših izletišta u okolini Beograda. Tu se može organizovati lep odmor na selu, pored lepih jezera u blizini Beograda, odmor za dvoje ili porodični izlet. Istorija ovog kraja je puna raznovrsnih događaja i podviga srpske vojske i njenih junaka, pa ga nikako ne treba zaobići zbog svog značaja, ali i lepote čitavog kraja.