Spomenik na mestu smrti Despota Stefana Lazarevića

0
Oceni članak

Spomenik na mestu smrti Despota Stefana Lazarevića

Po Beogradu i Srbiji su skoro na svakom koraku raspoređena spomen obeležja. Ona označavaju značajna mesta i ličnosti iz istorije i kulture našeg naroda. Na mirnom mestu  podno Kosmaja, nalazi se kameni beleg na mestu gde je stradao jedan od naših najznačajnijih vladara. Po ovom kraju  je voleo da provodi vreme, često  loveći divljač, pa je ovde i stradao. Spomenik Despota Stefana Lazarevića se nalazi u dvorištu crkve u mestu Crkvine.

Despot Stefan Lazarević je rođen 1377. godine u Kruševcu, kao sin kneza Lazara i kneginje Milice. Posle smrti svoga oca u Kosovskom boju imao je samo 12 godina. Sa 16 godina mu je kneginja Milica predala vlast i povukla se u manastir Ljubostinja. Stefan je kao knez priznao vlast sultana bajazita i dugo ratovao u ime Otomanske carevine. Posle turskog poraza kod Ankare 1402. godine, i smrti Bajazita I, prišao je Vizantiji i dobio titulu despota.  Pošto je ušao u vazalske odnose sa Ugarskim kraljem Despot Stefan je je dobio na poklon oko 1403. godine grad Beograd. 

Bio je opčinjen lepotom Beograda i ubrzo je uspeo da od malog razrušenog gradića napravi savremenu evropsku prestonicu. Njegova zadužbina manastir Manasija (nekada Resava), bila je umetničko stecište slikara, pisaca i ostalih stvaralaca srednjovekovne Evrope. Ovde je organizovao Resavsku prepisivačku školu, evropski centar za prepisivanje i prevođenje knjiga. Imao je ogromnu biblioteku, a i sam se bavio pisanjem.

Umro je, najverovatnije od moždanog udara, tokom lova na padinama Kosmaja, u selu Crkvine u Mladenovcu. U okviru crkve svetog proroka Ilije nalazi se obeležje na mestu gde je umro naš veliki vladar Despot Stefan Lazarević. Spomenik je napravljen u obliki obeliska kako bi se naglasila dostojanstvena i plemenita vladavina, besmrtnost njegove duše. Istovremeno se izvršilo podsećanje i na njegovu fizičku veličinu. Podigli su ga najbliži prijatelji i saradnici ispisujući po njemu najlepše stihove i poruke odanosti, poštovanja i iskrene ljubavi. Spomenik na mestu smrti despota Stefana Lazarevića je jedan od najznačajnijih spomenika. Ujedno i jedinstvenog sadržaja predstavlja važan objekat za istraživanje istorije i umetnosti Beograda, ali i Srbije iz vremena srednjeg veka. Zaštićen je 1979. godine kao spomenik kulture od izuzetnog značaja za državu.

Kada se planiraju izleti, svakako u jednom trenutku treba pomisliti na kulturno nasleđe grada i na ovaj spomenik blizu Kosmaja. Ovo naročito pošto je Kosmaj jedno od najlepših izletišta u okolini Beograda. Tu se može organizovati lep odmor na selu, pored lepih jezera u blizini Beograda, odmor za dvoje ili porodični izlet. Istorija ovog kraja je puna raznovrsnih događaja i podviga srpske vojske i njenih junaka, pa ga nikako ne treba zaobići zbog svog značaja, ali i lepote čitavog kraja.

Šta posetiti u blizini…

Manastir Pavlovac na Kosmaju

Manastir Pavlovac

Pored toga što je ovaj manastir bio jedno od omiljenih mesta despota Stefana Lazarevića u njemu se razvijao centar srpske duhovnosti, pismenosti i kulture. Dobio je ime po pavlovačkom potoku koji teče ispod manastira.

Turizam u Beogradu ima veliki potencijal, a prelepe planine i jezera pokazuju ovu snagu.

Markovačko jezero

Samo jezero je smešteno u središtu šume obrasle cerom, hrastom i bagremom, žitnim poljima i pašnjacima. Kada nema posetilaca u okolini često se mogu sresti zečevi, fazani, a neki put i srndaći.

Staza za setnju u Selters banji

Selters banja

Selters banja se prostire na 20-ak hektara parka gde lepe cvetne aleje, fontane, šetališta sa starim drvoredima krase ovaj kompleks. Između šetališta su smeštena banjska zdanja, zapravo rekonstruisani hoteli.