Turbe šeih Mustafe

0
Oceni članak

Odmah ispod Studentskog trga i parka, u hladu dorćolskih četinara, u blizini Dunava, na prostoru oko Dositejevog liceja, gde se davno formiralo staro jezgro grada već vekovima stoji jedna od najlepših građevina Beograda. Objekat neobičnog oblika je dugo izazivao znatiželju posetilaca, a tajanstvene i interesantne priče su se ispredale među decom koja su šetala ovim delom grada. Spomenik iz Osmanskog perioda, zapravo je mesto gde je sahranjen šeih Mustafa Bagdađanin, derviš sadijskog reda, a iznad groba napravljeno je turbe koje, nažalost, dugo vremena nije bio reprezentativnog izgleda, oronuo i zarastao u šiblje, proživljavao je sudbinu grada i njegovih stanovnika. Ovaj naočit objekat je rekonstrisan i ponovo poklonjen svima nama u jesen 2013. godine. Kulturno nasleđe Beograda i Srbije, ali i Turske koje obeležava značajnu epohu grada, zasijalo je jednim novima sjajem, obnovilo radoznalost posetilaca.

Na ovom prostoru se nalazila tekija (islamska sakralna građevina), posvećena dervišima (sledbenici jednog od pravaca unutar islama). Pošto su derviši, na teritorijama na kojima su propovedali svoja učenja, dugo vršili službe u sporednim delovima džamija, formirali su se posebni objekti, odnosno tekije, u kojima su se održavali obredi. Tekuju, na ovom delu Beograda, su činile sama zgrada tekije i turbe sagrađeno na grobu derviša hadži-šeiha Mustafe, koji je određeno vreme bio starešina ove tekije. Turbe se nalazi na adresi Višnjićeva 1, na uglu Studentskog trga i Višnjićeve ulice, a sagrađeno je 1783 – 1784.godine, što se može pročitati sa ploče nad ulazom. Sagađen je kamenom, ima šestougaonu osnovu i tambur, a na vrhu je kružna kupola. U unutrašnjosti je centralno postavljen sarkofag, koji pokazuje mesto šeih Mustafinog groba, a zidovi turbeta su ukrašeni zapisima iz Kurana.

Obnovom je kultura Beograda uzdignuta na viši nivo, pogotovu što ga posećuju pripadnici različitih religija. Postoji verovanje da poseta i obilazak ovog mesta može poboljšati zdravlje, doprineti miru ili rešiti određene probleme. Pošto je istorija Beograda jako bogata ovakvih i sličnih građevina ima na dosta mesta širom grada. Značajni događaji i ličnosti iz istorije našeg grada su povezani sa mnogim objektima koji su nam dostupni i koji nam mogu obogatiti znanje, ali i učiniti da slobodno vreme provodimo kvalitetnije. Turbe šeih Mustafe je okruženo mnogim interesantnim mestima. U okolini su značajni muzeji u Beogradu, galerije, verski objekti, restorani, kafići, ali i  parkovi, šetališta i šoping centri. Parking u Beogradu je uvek bio problem, ali se u blizini nalazi nekoliko podzemnih garaža, kao i veći broj parking mesta na ulicama, tako da uz gradski prevoz postaju vrlo pristupačni.