Kuća porodice Karamata

0
Oceni članak

Centar Zemuna je, uz neznatne promene, ostao sličan kakvim ga se mnogi sećaju iz ranijih dana. U uskim uličicama se i dalje nalaze stare zgrade i kuće u kojima vlada specifična atmosfera koja prija stanarima, ali i posetiocima. U ovako lepom okruženju može se napraviti lep mini odmor i izlet, a porodična šetnja može biti interesantna i poučna. Pa tako, kada od Muhara krenete ka Dunavu Karamatinom ulicom videćete prelepu zgradu iz XVIII veka koja je prvobitno sagrađena za imućnog zemunskog trgovca Kuzmana Jovanovića i jedna od najznačajnijih kuća koja ulepšava staro jezgro grada.

Adresa gde se kuća nalazi je Karamatina 17, a predstavlja prvu i jednu od najstarijih i najlepših baroknih gradskih stambenih kuća u Zemunu. Kuća je sagrađena 1763. godine, a 1779. godine ju je kupio Dimitrije Karamata i do dan danas je u vlasništvu ove porodice. Sastoji se iz tri dela, prizemnog, srednjeg sa spratom i normalnim krovom, i najvišeg dela sa mansardnim krovom. Najviši deo zgrade, jednospratni sa podrumom i mansardnim krovom, je podigao prvi vlasnik g. Jovanović, a 1827. godine Dimitrijev sin Jovan Karamat je podigao sprat na srednjem deo kuće sa običnim dvovodnim krovom i izvršio adaptaciju cele zgrade uključujući izradu fasade, u duhu klasicizma, sa kapijom iznad koje i stoji ova godina. Želja da se kuća ulepša vidi se u tome da su ubrzo po kupovini kuće bili naručeni portreti u ulju članova porodice gospodina Dimitrija Karamata, njegove supruge Marije i bratanca koje je naslikao slikar Georgije Tenecki. Slikar Pavel Ćurković je uradio tridesetak godina kasnije portrete i drugih članova porodice Karamata. Najveću vrednost ima ova kompletna zbirka koja je sačuvana i predstavlja značajne kulturne primerke srpskog slikarstva XVIII i XIX veka. U unutrašnjosti kuće, koja je još jednom da napomenemo u privatnom vlasništvu, nalazi se odlično očuvan enterijer sa stilskim nameštajem, porodičnim portretima i značajnim umetničkim predmetima. Porodica Karamata omogućava povremene posete, pa ponekad studenti, učenici i poklonici kulture i istorije mogu da svrate pogledaju iznutra ovu prelepu građevinu koja je proglašena za spomenik kulture od velikog značaja.

Interesantno je da je za vreme austro-turskog rata, 1788. godine, u ovoj kući odsedao car Josif II, zajedno sa svojim štabom. Docnije su u ovoj kući stanovale i druge poznate istorijske ličnosti, poput karlovačkog mitropolita Josifa Rajačića, zatim Vuk Stefanović Karadžić sa kćerkom Minom, Branko Radičević. Kuća je u vlasništvu porodica Karamata već sedam generacija tokom vremena su mnogi od njih bili značajni ljudi svog vremena, oficiri, profesori, naučnici i akademici.

U okolini se nalaze brojne lepe stare kuće, najbolji restorani u Beogradu, čuvene zemunske kafane, reka Dunav sa svojim divnim kejom, kao i popularni kafići u Zemunu.