Karapešićeva kuća

0
Oceni članak

Karapešićeva kuća

Lepe ideje kako da se provede zanimljiv dan ili vikend u Beogradu obično obuhvataju posetu nekom lepom restorani ili obilazak poznatih izletišta u okolini Beograda. Kako bi izlet bio potpuno ispunjen treba uvrstiti i posetu seoskim domaćinstvima, vinarijama kakvih je sve više po obodu grada ili  razgledanje kulturno-istorijskih spomenika kako bi se stekla potpunija slika o tome kako je turizam Beograda i njegova ukupna turistička ponuda bogata i razvijena. Tada bi mogli da se u jednu lepu priču uključe muzeji, kulturni centri, kulturno-istorijske celine, crkve, manastiri, stare kuće u Beogradu itd. Pa tako, ako planirate upoznavanje opštine Grocka, i njenih lepota, možete krenuti od centra gde se nalazi Gročanska čaršija i u okolini lepe stare kuće kojih je najviše u gradu upravo na teritoriji ove gradske opštine.

Jedna od najlepših starih varoških kuća u Grockoj je Karapešićeva kuća, koja se nalazi nekoliko ulica iznad Gročanske čaršije. U pitanju je kosovki tip kuće, a podignuta je u prvoj polovini XIX veka. Ono što je odmah uočljivo je da je objekat značajno izdignut iznad terena, a ispod jednog dela kuće se nalazi podrum. Kao i većina starih gročanskih kuća, zidana je u bondričnoj konstrukciji koja je ispunjena čatmom (između drvenih greda se plete mreža od pruća i granja, a onda se obakva mreža premazuje i zida blatom). Krovna konstrukcija je drvena, a kuća i krov su pokriveni ćeramidom. Zbog činjenice da je svedok vremena u kome je podignuta, kao i onom koje je usledilo, ali i značajnih arhitektonskih i etnografskih vrednosti proglašena je za spomenik kulture.

Ukoliko vas ova oblast interesuje, predlažemo da prošetate do objekta koji se nalazi na adresi Zlatiborska 9, koji doduše nije otvoren za javnost, ali biste i izdaleka mogli da uživate u ovom divnom primeru arhitekture iz XIX veka.