Čaršijska kuća porodice Vasić

0
4.6/5 - (5 votes)

Obilazak Srbije i mesta u okolini Beograda su oduvek bili odličan izbor za lep jednodnevni izlet i kvalitetno proveden dan u Beogradu. U tom smislu Lazarevac, kao jedna od udaljenijih opština od centra grada, ima zaista impresivnu ponudu. U centru se može organizovati zanimljiva šetnja u kome ćete obići staro jezgro grada, šetališnu zonu, spomen kosturnicu sa crkvom, sportski ili kulturni centar i još mnogo toga. Ukoliko vas zanimaju istorija i stare kuće i zgrade, možete na trenutak zastati u centru kod kuće koja građena u vremenu početka formiranja lazarevačke čaršije.

Na adresi Karađorđeva 12, u okviru pešačke zone, nalazi se čaršijska kuća porodice Vasić, najstariji sačuvani arhitektonski objekat na teritoriji opštine Lazarevac, koja je proglašena za spomenik kulture. Kuća je podignuta u drugoj polovini XIX veka, kada je na ovom prostoru počela da se formira varoš i njena čaršija. Imala je dvojnu namenu i tako očuvana može poslužiti za shvatanje koncepcije koja je korišćena za gradnju malovaroških kuća iz ovog perioda. Ovakav tip čaršijske kuće ima korene i nastao je iz dvodelne šumadijske čatmare (kuće izgrađene od čatme, odnosno, građevinskog elementa koji se dobijao pletenjem pruća ili granja, a dobijeni element se premazivao mešavinom ilovače i slame.). Na ovakvu osnovu kuće, zidao se spratni deo koji je služio za stanovanje sa isturenim doksatom (balkon ili trem). Spratni deo, za razliku od prizemnog dela, se vezivao za stariji moravski tip kuće. Upravo ovakva kombinacija dva osnovna tipa seoske kuće u Srbiji (šumadijski i moravski) koju kuća porodice Vasić ima, predstavlja ogromnu vednost srpskog narodnog graditeljstva.

Ukoliko vam se cela ponuda svidi dan možete pretvoriti u vikend, čak i mini odmor pošto smeštajih kapaciteta u Lazarevcu ima dovoljno. Pošto je većina značajnih objekata kao i većih manifestacija smeštena na relativno uskom području oko centra, porodična šetnja ili lagani hod sa prijateljima je nešto što preporučujemo za obilazak većinu mesta. Uz put ćete naići na brojne kafiće, restorane i barove, pa će vam sigurno ceo doživljaj ostati u lepom sećanju.