Kuća porodice Jeftić

0
4/5 - (1 vote)

Čim s proleća počnu da se pomaljaju sunčani zraci i prvi topli dani, obično odmah krenu planiranja izleta na otvorenom na mestima u prirodi, kao što su brojna popularna beogradska izletišta. Ukoliko vas je želja za razgledanjem odvela u Barajevo, ovde sem skoro idealnog prirodnog okruženja sa divnim jezerom, rečicama, potocima, proplancima i raznobojnim pašnjacima, možete naći poznate retorane i kafane, etno domaćinstva, ali i kulturno-istorijske znamenitosti, spomenike, zgrade i stare kuće u Beogradu. Ako imate želju da se upoznate sa našim kulturnim nasleđem, možete svratiti da pogledate izdaleka jednu lepu staru porodičnu kuću.

Kuća porodice Jeftić se nalazi u Šiljakovcu, a podignuta je u XIX veku, između 1830. godine i 1840. godine i predstavlja primer objekta porodične zadruge. Iako je malo zavučena, prilično ćete je lako naći pošto se pored glavnog puta od Ibarske magistrale ka Velikom Borku nalazi turistički znak koji pokazuje mesto gde se nalazi. Ima bondričnu konstrukciju (prostor između drvenih greda se plete granjem i šibljem, a dobijena mreža se onda lepi blatom), koje se postavlja na mestu nosećih zidova. Krov je na četiri vode, a pokriven je ćeramidom. Unutrašnjost se sastoji od šest soba, a period u kome je nastala je bio period vladavine kneza Miloša u kome je bilo velikih istorijskih događaja i ujedno period društvenih raslojavanja, formiranja bogatijih slojeva društva koji su sebi mogli da priušte kuće ovako velike arhitektonske i likovne vrednosti, ali i funkcionalnosti. Proglašena je za spomenik kulture, ali treba naglasiti da se kuća nalazi u privatnom vlasništvu, da se u njoj ne stanuje i da je potrebna dozvola kako bi se ušlo u imanje i pogledala izbliza.

Ceo kraj oko kuće porodice Jeftić ima guste listopadne šume, pa u blizini možete obići spomenik prirode Tri hrasta lužnjaka, ali  i Veliki Borak, crkvu brvnaru u Vraniću i druge stare kuće i objekte od velikog značaja, kako biste videli kako su istorija i kultura Beograda, ovde u Barajevu bogate i raznovrsne