Kuća u Ulici Glavna br. 7

0
Oceni članak

Jedan od najlepših primera atraktivne i živopisne arhitekture koje staro jezgro grada u Zemunu poseduje, nalazi se u Glavnoj ulici. Daleko skromnije zgrade obilazimo po gradovima Evrope, iako nam svakodnevno naša graditeljska i kulturno-istorijska dostignuća, upravo ovde kod kuće, pokazuju kakvo bogato kulturno nasleđe posedujemo. Zdanje zbog svoje lepote upada u oči svim prolaznicima, ali kao i mnoga druga uglavnom nismo u stanju da ga prezentujemo na pravi način kako bi privukli posetioce, pokazali im našu arhitekturu, istoriju i kulturu, ali i podstakli turizam u Beogradu i njegov razvoj. Sem arhitektonskog značaja, zajedno sa okolinom ima i veliku ambijentalnu vrednost, pošto se tu nalaze brojni drugi spomenici kulture, stare kuće i zgrade pokazuju lepote građanske arhitekture koje vredi obići, naučiti nešto novo o našoj istoriji, kao i značaju ovakvih spomenika za grad i državu.

U pitanju je jedna od najstarijih očuvanih kuća zemunske glavne trgovačke ulice, podignuta na prelazu iz XVIII u XIX vek, na placu koji se nalazi na uglu Glavne i Štrosmajerove ulice koja vodi do Zemunskog parka. Ugaona zgrada podignuta je u baroknom stilu, sa elementima klasicizma, a imala je poslovno – stambenu namenu. Kao i slične kuće tog vremena zidana je opekom u blatu, poseduje podrum, prizemlje i sprat. Prizemni deo je korišćen u poslovne svrhe, odnosno za trgovinu, dok se sprat koristio za stanovanje. Porodica Stefanović-Vilovski je jedno vreme bila njen vlasnik, a kuće je poznata je po tome što se u njoj krajem prošlog veka bila smeštena štamparija Jove Karamate, u kojoj su bila štampana vrlo značajna književna dela naše kulture. Posle toga je jedno vreme bila hotel, a potom je često menjala namenu. Proglašena je za spomenik kulture, a treba naglasiti da se u njoj i danas nalaze poslovne prostorije, pa nije moguć obilazak kuće iznutra.

U blizini protiče reka Dunav, a u okviru starog jezgra autentičan duh su zadržale i zemunske kafane koje preporučujemo za kraj jedne lepe šetnje kroz prošlost i istoriju.