Vinarije Beograda

0
5/5 - (21 votes)

Vinarije u Beogradu

Vinarije Beograda su relativno noviji objekti i često su na vrlo atraktivnim lokacijama, uglavnom u centru grada.  Uz veliki izbor kvalitetnih vina iz poznatih vinskih regija koja možete degustirati na licu mesta, na čašu. Svoju kućnu vinoteku možete obogatiti sa nekim vinom čiji vas ukus osvoji. Osim vina, u vinarijama često možete probati i kvalitetne sireve, pršute, razne kanapee, a neretko možete kupiti i probati žestoka alkoholna pića, kafe, čajeve, ukusne čokolade, maslinova ulja ili čaše za vina, otvarače. Sve to u prijatnoj atmosferi, nekad i uz živu muziku.

Mišljenja smo da bi trebalo osnivati više vinarija i po obodu grada gde bi, uz živopisne ravničarske i brdske pejzaže, mogli na kvalitetniji način predstaviti srpske sorte loze, klimu i zemljište na kome nastaju srpska vina Beograda i Srbije. Reka Dunav, planina Avala, vinarije uz Savu i Moravu, Lazarevac i okolina, Grocka, planina Kosmaj i Smederevo su idealne destinacije za vinogradarstvo ovog dela Srbije, ali i za vikend odmor ili višednevne ture koje bi dodatno razvile turizam na selu. Put kroz idilične predele i posete vinotekama i restoranima bi privukao brojne goste koji bi na sunčanim padinama Beograda mogli pronaći neotkriven sklad i harmoniju u ovom delu Evrope. Udoban smeštaj u Beogradu bi svakako dopunio užitak ljubiteljima vina koji bi mogli potpuno da uživaju u onome što Srbija i Beograd ima u izobilju. To su lepa priroda, bogatstvo kulturno istorijskih spomenika, ljubazni domaćini, zdrava hrana, čuvana i spremljena na tradicionalan način uz degustaciju vrhunskih domaćih vina spremljenih po dobrim tehnologijama. Tako bi se na delu pokazalo kako izgleda agroturizam u Beogradu i okolini. Vinski podrumi puni buradima kvalitetnih srpskih, ali i vina iz regiona koji bi mogli imati i svoje ispostave u turističkim oblastima. Uživanje u vinima uz dobro društvo i lepo veče provedeno u prijatnom ambijentu, uz obezbeđeno prenoćište bi kompletno zaokružilo ponudu i napravilo jedan novi put vina.

Kursevi vina i promocije, prezentacije koji se u vinarijama često organizuju će vam pomoći da saznate, probate i pročitate nešto novo o istoriji i kulturi određene zemlje, tehnologiji i postupku pravljenja vina, i o svetu vina uopšte. Počećete da prepoznajete ukuse odgovarajućih sorti vina i da uživate u dobroj aromi. A kad steknete dovoljno znanja o enolgiji u vinotekama možete pokloniti neko vrhunsko vino, atraktivno upakovano, koje vam u odgovarajućem povodu može pomoći da steknete nečiju naklonost, ali i pokažete da imate i dobar ukus. Vinski turizam i poseta vinotekama će vas oraspoložiti i razveseliti, postaći u potrazi za novim iskustvima koja će obogatiti i ulepšati vaš život. Ali  ne brže od života…

Najpoznatije vinarije u Beogradu su:

Treba pomenuti i objekte koji su delatnost vezali za proizvodnju i predstavljanje kvalitetnih i dobrih domaćih rakija: