Pozorišta i biskopi

0
5/5 - (6 votes)

Pozorišta i biskopi u Beogradu

Pozorište u bukvalnom prevodu znači mesto za gledanje, posmatranje. Pozorištem i glumom počeli su da se bave još u Staroj Grčkoj gde su se predstave izvodile na otvorenom prostoru u amfiteatrima. Tokom srednjeg veka crkva je počela da koristi teatre za čitanje delova Biblije ljudima koji nisu znali da čitaju, da bi potom krenula era putujućih pozorišta i glumaca. Danas imamo period kada skoro svi, pa i pozorišta u Beogradu,  trupe i ansambli, poseduju sopstvene scene na kojima igraju i izvode predstave.

Suština je ostala ista, mesto gde se više umetnosti sudaraju i prave kombinaciju glume, scenografije, muzike, plesa, kostimografije, a gledalac ima važnu ulogu jer prima i prenosi svu tu energiju po prostoru. Pod takvim okolnostima trenutak traje dugo, često sa željom da se nikad ne završi.

U Beogradu najstarije pozorište je Narodno pozorište koje je počelo da se gradi 1868. na inicijatinu kneza Mihajla. Pozorišta Beograda ima 21, ali tu su i 3 nezavisna teatra. Pozorišna sezona traje od oktobra do juna. Beograđani vole pozorište. Većina predstava imaju pune sale i posle više desetina izvođenja.

Pune su predstave i kada neko domaće ili strano pozorište gostuje u Beogradu. Pored toga jednom godišnje se održava u Beogradu BITEF (Beogradski internacionalni teatarski festival) koji predstavlja međunarodnu smotru pozorišnog stvaralaštva.

Iako ne postoji neka određena podela između beogradskih pozorišta ipak ćete u nekim pozorištima pre pogledati neku dramu, negde mjuzikl, a negde dobru komediju.

I da znate, ne rađamo se sa ljubavi prema pozorištu, ta ljubav je stečena. I zato, odite u pozorište kad god možete da nađete vremena, kad god možete da priuštite pare za kartu, sami, sa nekim, najsvečanije obučeni na nekoj premijeri, ili odite na 76. izvođenje neke predstave sa kartom kupljenom preko sindikata…. i proširite srce i mozak pod naletom emocija, dozvolite da vas vodi priča koju ste već možda doživeli.

Najpoznatija pozorišta u Beogradu:

Bioskopi su takođe teatar, ali gde se uz pomoć audio-vizuelnih efekata, koji se prenose na platno, ali neretko u poslednje vreme kroz više mesta u salu, uključujući i stolice. Iako se atmosfera donekle promenila, bioskopi u Beogradu i dalje predstavljaju mesta za izlazak gde možete među prvima uživati u novim filmovima koje zajedno sa vama, počinju prvi put da se prikazuju i po ostalim kontinentima. Uz retke izuzetke, bioskopi su sada svoje mesto našli u savremenim šoping centrima gde se uz šetnju po tržnim centrima može svratiti i pogledati aktuelni film, a posle toga svratiti u neki od lanaca brzih restorana.

Najpoznatiji beogradski bioskopi su: