Spomenik i spomen kosturnica u Ritopeku

0
5/5 - (4 votes)

Obilazak Grocke i mesta na njenoj teritoriji obuhvata veliki broj interesantnih izletišta u blizini Beograda. Ako vam vreme dopušta, a put vas navede u Ritopek, lepo mesto na obali Dunava možete iskoristiti priliku da obiđete malo poznati spomenik koji se ovde na vrhu brda nalazi. Šetnja od centra mesta do njega vas može okrepiti pošto je put malo strmiji.

Spomenik i spomen kosturnica u Ritopeku izgrađen je 1946. godine, odmah posle II svetskog rata. Podignut je u čast boraca Crvene armije i Narodnooslobodilačke vojske koji su pali u borbama za oslobađanje Beograda. Poznato je da su meštani prevozili ruske borce iz banatske obale Dunava, a poznati su kao “herojska flota”. Naime, iako su Nemci oduzimali čamce i plovila, pod pretnjom smrću, narod je svoje barke, čamce i brodiće skrivao po šumarcima i štalama, pa pokrivao zemljom i lišćem. A kada je došlo vreme, svojom flotom su danima i noćima prevozili vojnike Crvene armije koji su kadžsnije učestvovali u borbama i pobedili neprijatelja. Spomenik je izgrađen kao vertikala visine 12 metara koji simbolišu 12 dana koliko su borbe za oslobađanje Beograda trajale. Dok reka Dunav dok mirno teče i sa nje se iz velike daljine vidi ovaj spomenik kako ponosno stoji na uzvišenju iznad Ritopeka. Projekat spomenika je uradio arhitekta Momčilo Belobrk, a reljefe arhitekta Branko Krstić.

Čitav ovaj kraj ima dosta lepih mesta koja zaslužuju da im se posveti vreme, a tu su i ostali kulturno-isotrijski spomenici, stare kuće u Beogradu, crkve, manastiri, a kraj je poznat kao veliki proizvođač voća i vingrada, pa možete iskoristiti svoje slobodno vreme kako bi uživali u lepotama Grocke.