Lov i ribolov

0
5/5 - (3 votes)

Lov i ribolov u Beogradu

U Beogradu postoje dve planine, planina Avala i Kosmaj, sa dosta brdovitog i šumovitog područja i puno zelenih oaza, posebno u šumadijskim južnom i jugoistočnim stranama grada, a u severnom, zapadnom i jugozapadnom delu grada se nalaze prostrane ravnice sa dosta oranica, njiva i pašnjaka, na kojima postoje dobri uslovi za rast i razvoj sitne i krupne divljači. Cela teritorija grada je prošarana različitim vrstama vodotokova,gde sem dve velike reke, protiče i veliki broj manjih reka, potoka, kao i razgranata mreža kanala i rukavaca u kojima se mreste razne vrste rečne ribe. Uz malo truda, turizam Beograda je stvorio odličnu osnovu za dalji razvoj i pravljenje spektakularnih mesta punih avanture. Najživopisnije je u proleće i jesen, ali je privlačno i tokom cele godine, a svi ovi preduslovi su Beograd postavili na visoku lestvicu mesta u Srbiji u kojima se nalaze dobra lovišta i odlična mesta za ribolov.

Reke, jezera, ribnjaci i kanali Beograda su vode na kojima je ribolov najrazvijeniji. Na većini voda su potrebne dozvole za pecanje, koje se mogu nabaviti preko udruženja ribolovaca kojih u gradu ima dosta. Pecanje se praktikuje sa obala ili iz čamaca uz odgovarajući pribor, a sama nabavka pribora, a posle i pecanje predstavalja pravo uživanje i odmor za sve ljubitelje ovog sporta, jer se odvija na otvorenom, a priroda je puna života tokom cele godine.

U lovištima, od krupne divljači lovi se srna, divlja svinja, jelen lopatar i muflon, a od sitne zec, fazan, poljska jarebica, divlja guska, divlja patka, prepelica, grlica, gugutka i divlji golub grivnjaš. Zanimljlivi i atraktivni su lov na divljač, posebno lov na svinje i srne, ali i lov na fazana, prepelicu i divlju patku. Osim ove divljači koja je zaštićena lovostajem, odstrel lisice, sive vrane i svrake dopušten je tokom čitave godine.Lov se zasniva na konstantnom pešačenju i kretanju čiji su uticaji na zdravlje je nemerljiv, ali su važna i iskustva, jervideti usamljenog jelena na padini je nešto od čega svakome zastaje dah, a takav trenutak je nešto čemu bi svako od nas trebao bar jednom u životu da prisustvuje.

Lov i ribolov su više od razonode, a na prelepim pejzažima u okolini Beograda možete i kombinovati ova dva hobija, organizovati pecanje rano ujutro, a lov tokom dana, a u pauzama pripremati obroke na vatri u prirodi. Ono o čemu bi trebalo razmisliti su ture sa vodičima, koje bi obezbeđivale smeštaj, hranu, prevoz (čamce, vozila), uz trenutni pristup aktuelnim informacijama koja su mesta dobra za lov, gde “radi riba”, koje mamce koristiti.

U Beogradu  se nalazi 15 lovišta :