Spirtina kuća

0
Oceni članak

Bez obzira sa koje strane ulazite u Zemun, ako se zaputite ka centru trebalo bi da prođete kroz Glavnu ulicu. U Glavnoj i okolini ove stare trgovačke ulice se vekovima razvijalo jezgro Zemuna koje je do danas sačuvalo jednu specifičnu atmosferu i mir. U okviru ove ambijentalne celine se nalaze brojni spomenici kulture, građanske stare kuće i zgrade, crkve i manastiri koje čini čitav prostor vrlo atraktivnim. Ovo bi trebalo iskoristiti kako bi, zajedno sa Dunavom koji teče paralelno sa Glavnom ulicom, novim pristanom za turističke brodove, Zemunskim kejom i čitavim ovim područjem gde se nalaze čuvene zemunske kafane i restorani, napravili jednu interesantnu celinu koja bi privlačila brojne posetioce i uticala povoljno na turizam u Beogradu.

Kao jedan od primera arhitektonske lepote i ambijentalnog značaja u Glavnoj ulici navodimo i Spirtinu kuću koja se nalazi na adresi Glavna 9. Kuća je sazidana oko 1840. godine za čuvenu i poznatu zemunsku porodicu Spirta. U pitanju je jedna od prvih porodičnih kuća sa viskoim parterom zidana u stilu pseudogotike. Svojim arhitektonskim karakteristikama se razlikuje od tadašnjih okolnih kuća čime se pokazuje društveni status vlasnika i stil koji su negovali. U gradnji kuće je korišćen trotraktni konstruktivni stil čije bočno krilo se nalazi u dvorištu, a ulaz je kolski postavljen asimetrično, sa leve strane. Enterijer je raskošan, sa jedinstvenim intarziranim parketom, stilskim plafonima, kaminima, keramičkim pećima, solikane zidne površine i ručno rađeni dekorativni tapeti. Kuća je proglašena za spomenik kulture.

Jedno vreme je ovde bio smešten hotel “Garni”, a 1971. godine je u Spirtinu kuću preseljen Zavičajni muzej Zemuna. Posle rekonstrukcije se očekuje ponovno otvaranje, a postavka će se baviti istorijom Zemuna od njegovog nastanka do 1945. godine, čime će muzeji u Beogradu biti bogatiji za još jedan prelep objekat sa bogatom zborkom, značajnim kulturnim blagom koje seže do neolita. Trenutno je zatvoren za posetioce. Održavaće se zanimljive izložbe i kulturne manifestacije u Beogradu, kao što je Noć Muzeja. Time će čitav ovaj kraj dobiti dodatno na vrednosti i atraktivnosti kako bi se stvorili novi sadržaji, ali potpuno uklopljeni u  prostorno kulturno-istorijsku celinu Staro jezgro Zemuna.