Han Pantića

0
Oceni članak

Han Pantića

Izleti po kosmajskom kraju znaju biti vrlo zanimljivi. Ovde ima mesta i događaja za svačiji ukus. Planina Kosmaj se nalazi nekih 50-60 kilometara od centra Beograda u šumadijskom delu, tako da do nje brzo može stići veliki broj građana Srbije. A čitava ova oblast obiluje zanimljivim mestima i velikim brojem atraktivnih izletišta tako da se može organizovati vrlo zanimljiv vikend. Za izletnike kojima je istorija, prošlost i kulturno nasleđe pasija, obilazak ovog dela Beograda će biti pravi užitak. Skoro na svakom koraku  su spomenici, stare kuće i hanovi, crkve i manastiri, tako da će ljubitelji morati da odvoje i nekoliko dana kako bi uspeli da sve posete.

Vrlo vredan i značajan objekat se nalazi u mestu Gornja Ralja na putu od centra Sopota ka Ralji, sa desne strane, malo pre pruge. U pitanju je Han Pantića, proglašen za spomenik kulture. Hanovi su mesta koja su služila za odmor i prenoćište putnika i trgovaca, a neretko su se u njima pravili značajni poslovi.

Temelji Hana Pantiča su urađeni od kamena, a podrumski prostor se nalazi ispod jednog dela Hana. Zidna konstrukcija je urađena metodom tradicionalnog narodnog graditeljstva gde je međuprostor kostura od drvenih greda ispunjen organskim materijalom. Drveni krov je pokriven crepom. Han Pantića u Ralji je podignut 70-ih godina XIX veka i u kafanskom delu imao je dve sale za goste i kuhinju. Hodnikom su bile odvojene sobe za noćivanje. Ukoliko danas uđete u Han, primetićete da je raspored bitno promenjen i prilagođen vremenu koje je usledilo. To važi i za autentičan trem sa drvenim stubovima koji je danas zaklonjen trgovačkim objektom.

Iako u samom mestu nema atraktivnijih mesta za obilazak, u neposrednoj blizini se nalaze brojne zanimljivosti koje Sopot i Kosmaj čini privlačim za izletišni turizam i vikend odmor, a koje na našem sajtu možete lako pronaći.